Аронията е невероятно полезен, но много кисел и стипчив плод. Затова ѝ, когато приготвяте арония, задължително е да добавите повечко захар.
Може да приготвите сок от арония, сладко от арония, мармалад от арония, желе, да я сварите в захарен сироп и да я използвате за украса и гарниране на торти и сладкиши.
Аронията е много полезна и затова, ако имате сокоизтисквачка си направете сок от арония, който обаче трябва да се пие веднага. Това е вариант без топлинна обработка. Друг вариант - на 1 кг арония се слагат 800 г захар.
Измийте добре плодовете, отцедете ги добре от водата и ги смесете със захарта. Поставете ги в буркани и след като послегнат, бурканът се допълва. След 2-3 седмици, когато аронията започне да пуска сок и изплува нагоре в буркана, прецедете добре сместа с марля и хубаво изстискайте плодчетата.
Полученият сок се сипва в буркани или шишета, затваря се и се съхранява на тъмно. Сокът от арония се смята за мощен имуностимулант и се препоръчва да се дава по 1 супена лъжица дневно от него на всички членове на семейството, особено в разгара на грипния сезон.