Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвя с излишните банани?

Какво да приготвя с излишните банани?

какво да сготвя с излишните банани

Ако има екзотичен плод, който да се харесва и да е подходящ за възраст от 0 до 100 години, това е бананът. От него може да се приготви буквално всичко - от обикновена плодова салата в прясно състояние, до готвене по различни рецепти.

По тази причина банани се купуват и в по-големи количества. Какво да правим с излишните банани, ако се натрупат повече?

Обикновено първата идея с плодовете в повече е да се стерилизират под формата на някакво сладко или конфитюр. При бананите това също е добра идея. Мармаладът с банани е възможност да се запазят плодовете годни за консумация за дълъг период от време, като се използват продукти, които обикновено са на разположение във всяка кухня.

Нужни за домашния конфитюр са:

- 1 килограм банани;

- 300 грама кафява захар;

- 2 супени лъжици лимонов сок;

- 150 милилитра вода;

- ½ чаена лъжичка канела;

- щипка индийско орехче.

бананово сладко
Снимка: Кристиан Александров

Приготвяне: Обелените банани се режат на едри парчета. Слагат се в тенджера заедно със захарта и се бъркат непрекъснато. Добавят се водата, останалите подправки и сока от лимона. Варят се на слаб огън 20-30 минути до пълно омекване на плода.

Мармаладът е готов, когато парчетата банани са останали без течността и са започнали сами да се пюрират. Може допълнително да се пюрират до гладка маса, за да се консумират от съвсем малки деца или да се оставят и по-едри парченца.

Готовият мармалад се разпределя в бурканчета от бебешки пюрета, за да се консумира бързо след отварянето.

Ако бананите вече са презрели, най-добре да се консумират термично обработени. Пържените банани не са много популярни у нас, но в латиноамериканската и азиатската кухня са популярна храна. За нашите кулинарни предпочитания пържените банани с кисело мляко и трохи от ядки са много добра рецепта.

Тази рецепта е много лесна за изпълнение. Ядките от всякакъв вид, които са предвидени, се натрошават на ситно и се запичат с малко мед. В тиган се запържват 2-3 банана, нарязани на парчета. Подреждат се в чиния и се заливат със сиропа от мед и ядки.

От останалите банани може да се направят смутита, торта с банани и различни сладкиши с банани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest