Как лесно да изстискаме лимон?

Как лесно да изстискаме лимон?

Прясно изцеденият лимонов сок е невероятно полезен, приеман като напитка - разреден и в комбинация с други плодови или зеленчукови сокове. Той е и широко използван в кулинарията и сладкарството.

За да оползотворим максималното количество сок от лимона, както и да го изстискаме бързо, прецизно и безпроблемно, има няколко лесни трика.

Ако нямаме домакински уред, който да ни улесни тази задачи, то на ръка ще се справим повече от добре, ако предварително затоплим леко лимона. Това може да стане като го сложим в загрята вода, но никога вряща или прекалено гореща, от която да излиза пара.

Пускаме го в съда за 30 секунди до минутка и на допир трябва да усетим, че кората му е топла.

Това успешно можем да свършим и чрез микровълнова фурна, на слаба мощност и за 10-20 секунди.

От лекото затопляне цитрусовите мембрани се отпускат и пукат лесно при изцеждане, а така ни улесняват неимоверно.

Още по-добър ефект има, ако замразим лимона и после директно го стоплим в микровълновата фурна на 30-60 секунди. Тази рязка промяна в температурите директно ще скъса цитрусовите мембрани и процесът на изстискване става още по-бърз, лесен и ще се сдобиете с оптимално количество сок.

За правилното изстискване на лимона има значение как ще го срежете. Противно на общиприетата практика да се разполовява напречно се оказва, че всъщност по-добрият вариант е срязването по дължина.

Следва надупчване с вилица, при което фината ципа се скъсва и се отделя сокът до последната ценна капчица.

Ако все пак държите да срежете напречно, използвайте лъжица, като я забодете във вътрешността и въртите.

Някои домакини пък уверяват, че им е по-лесно да разрежат на парченца и да изстискат всяко поотделно. Не е лоша практика и така също се сдобиваме с оптимално количество сок.

Какво да сторим обаче, ако нямаме нужда от всичкият, а само от няколко капки?

При това положение притискайте с длан лимона върху твърда равна повърхност, търкаляйки го едновременно напред-назад. Това ще доведе до омекване и моментално скъсване на мембраните. Следва да направите един дълбок прорез, просто малка цепка и от нея да си изстискате колкото капчици са ви нужни. Остатъка си приберете в хладилник до следваща употреба.

Изберете кой е най- удобният за вас вариант и споделяйте и други ваши трикове.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати