Какво е терин?

Какво е терин?
Снимка: gotvach.bg

Терин е дума, която все повече навлиза в кулинарната терминология в нашата страна. Виждаме редица рецепти за терин, но какво всъщност означава? Terrine е специфичен съд за готвене, който наподобява нашия гювеч, но за разлика от него, стените му са вертикални и има плътно затварящ се капак. В него французите са поднасяли супи и пастети. Теринът може да е с елипсовидна или правоъгълна форма. На пазара могат да се намерят различни материали за терин, но най-често срещаните са с тефлоново покритие.

Думата терин може да се отнася не само за съда, но и за рецепта, която е приготвена с кайма или едро нарязани съставки, която се сервира на стайна температура или студена. Различни са рецептите за терин, но най-често се приготвят терин със зеленчуци и кайма, зеленчуков терин и сладък терин, който включва бишкоти, плодове и сметана.

Зеленчуковият терин е чудесна лятна храна, защото може да е направен от патладжани и тиквички. Най-външният слой на терина е от предварително печени или сварени зеленчуци, а плънката може да бъде с различни сирена. Накрая теринът може да се залее с разтворен желатин. В елегантните френски ресторанти към терина добавят различни билки за декорация.

Вижте и няколко неустоими рецепти за терин: Терин от леща и гъби, Терин от тиквички и козе сирене и Двоен шоколадов терин.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати