Как се почиства карфиол?

Как се почиства карфиол?
Снимка: gotvach.bg

Когато купуваме карфиол, той обикновено е изчистен от листната си маса. Което го прави леснодостъпен за всякакви нечистотии. Ето как да почистим карфиол, така че да не рискуваме със здравето си?

Необходими са ни нож, дъска за рязане, найлоново пликче и сол.

Още на пазара трябва да подберем качествен карфиол. Той е бял и със свежи зелени листенца около стъблото си. Да избягваме пожълтелия и потъмнял зеленчук, което означава, че е престоял дълго време на нечия сергия.

Пристъпваме към почистването на карфиола. Ако все още има останали зелени листенца по главата, най-напред отстраняваме тях. После изрязваме дебелата основна дръжка. Отделяме розичките на карфиола внимателно.

Някои може да са поизгнили или почернели - с нож изрязваме нездравите части. Да внимаваме и за малки голи охлюви - често се крият между розичките и са неприятна гледка.

Здравите и годни за ядене розички поставяме в найлоново пликче, в което добавяме две-три супени лъжици сол. Доливаме вода, връзваме края на пликчето и започваме енергично да тръскаме.

Едрите частици на солта играят ролята на "шкурка" и почистват карфиолените розички. Така почистени се изсипват в гевгир и обилно се изплакват с вода. Зеленчукът е готов за бланширане, готвене или замразяване.

След като вашият карфиол е почистен, можете да си приготвите разкошни ястия с карфиол - разгледайте нашите рецепти за карфиол.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати