За някого може да звучи невероятно, но карфиолът се оказва един невероятен дар от природата. Карфиолът е този сред зеленчуците, който е с най-ниско съдържание на въглехидрати. Той е със само 4% въглехидрати.
Това, което прави карфиола толкова популярен, е, че има подобна текстура с картофите, но без всички въглехидрати. Интересното е, че съдържа почти толкова витамин С, колкото портокалите. И накрая - той е неутрален на вкус, което означава, че можете да готвите и да го овкусявате, както ви допадне.
Диета с карфиол за отслабване
Карфиолената диета препоръчва използването на зеленчука за заместване на високовъглехидратни и нишестени храни в редица ястия. Диетата може да работи успешно за сваляне на килограми поради редица причини.
Ето някои причини, заради които яденето на повече карфиол може да ви помогне да отслабнете:
1. Ниско съдържание на калории
Според данни на Министерството на земеделието на Съединените щати 100 грама порция карфиол съдържа само 25 калории. Това е перфектната нискокалорична алтернатива на нездравословните въглехидрати, която може да ви помогне да държите под контрол броя на консумираните калории на ден.
2. Богат на фибри
Порция от 100 г карфиол съдържа 2 г фибри според данните на USDA. Фибрите насърчават ситостта и ви поддържат пълноценни за по-дълго време, елиминирайки необходимостта да ядете по-често.
3. Поддържа храносмилателната система здрава
Според клиничния диетолог д-р Рупали Дута карфиолът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри, поради което насърчава здравословното храносмилане. Гладкото функциониране на храносмилателната система е от решаващо значение за здравословното и бързо отслабване.
4. Поддържа тялото хидратирано
Порция от 100 г суров карфиол съдържа 92 mg вода (според данните на USDA). Това прави зеленчука невероятно хидратиращ, което е важно за всеки на диета за отслабване.
5. Повишава имунитета
Порция от 100 г карфиол доставя на организма 48 mg витамин С или аскорбинова киселина (според данните на USDA). Витамин С е важен за имунитета на тялото.
Кулинарно приложение на карфиола
В светлината на всички тези ползи за здравето карфиолът е несправедливо използван зеленчук, който може да се използва много повече. Може да се консумира след сотиране, леко печене на скара или може да се смила и добавя към тестото, за да се направят редица сладкиши и сос.
Внимание!
Имайте предвид обаче, че прекомерната консумация на карфиол може да причини метеоризъм. В случай че страдате от някакво дългосрочно или хронично заболяване, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, преди да следвате такава изключително рестриктивна диета с карфиол за отслабване.
Рада Томас в книгата си Диета с карфиол показва как скромният зеленчук вече се е превърнал в мощен заместител на въглехидратите.
Карфиолът е новата соя
и този универсален зеленчук може да се превърне в ориз, тесто без глутен, алтернатива на картофено пюре и дори бисквитки и пудинг.
Американският институт за изследвания на рака постави карфиола в списъка на зеленчуците, които се борят с рака. Кръстоцветният зеленчук се казва, че е отличен източник на витамини B, C, K, манган, калий, а също и омега-3 и хлор.
Нищо чудно, че авторът е намерил в този зеленчук отговор на повечето си въпроси за здравето.
Ако сте опитвали и сте се отказали от повечето диети за отслабване, защото вече не можете да ядете една и съща храна седмица след седмица, г-жа Томас прави невероятни кулинарни разкрития в книгата си, които ще ви помогнат да се придържате към този строг план за диета с лекота.
Нейното над две десетилетие йо-йо пътуване да губи и да си връща обратно килограмите, най-накрая я накара да разбере, че цялата протеинова диета, която я е накарала да отслабне бързо, също ѝ причинява запек и обратно връщане на килограмите.
Липсват ѝ ориз, картофи, както и много други неща. Така че, когато тя започна да експериментира с карфиол като техен заместител, резултатите, които получава, били много обнадеждаващи. Рада не само успява да се придържа към всичките си протеини и нисковъглехидратна диета, но също така осигурява на тялото си необходимите вещества и прави храненето интересно преживяване.
Плюсове и минуси на диетата с карфиол
С вкусните гозби с карфиол замяната на въглехидрати като ориз, картофи и пшеница с карфиол е основата на диетата с карфиол. Зеленчукът в тази диета се използва за приготвяне на ориз от карфиол, картофено пюре, блат за пица с карфиол, бисквитки и т.н., които заместват въглехидратите от храната. Диетата работи и за тези, които са на безглутенова диета.
Внимание!
Авторът не препоръчва сляпо диетата на всички: Сложните въглехидрати в карфиола предизвикват газове, затова страдащите от това трябва да бъдат внимателни. Кърмещите майки, пациенти, приемащи разредители на кръвта и пациенти с хипотиреоидизъм трябва да се консултират с лекаря си, преди да преминат на диета от карфиол, предупреждава авторът.
Карфиолът не се препоръчва и на пациенти с проблеми на щитовидната жлеза, тъй като пречи на абсорбцията на йод.
Вижте разказа на диетоложката за опита ѝ с карфиолената диета:
Сега е общоприето сред лекарите, диетолозите, здравните и фитнес специалисти, че диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри и протеини е най-добрият начин за всякакъв вид програма за отслабване. В Индия например диета е точно обратната - ядат огромни количества ориз и мъничко зеленчуци и месо. Ако сте вегетарианец, дори и това малко месо е забранено. Не забравяйте, че ако сте веган, не можете да ядете дори сирене или мляко, които съдържат някои протеини.
И така, какво остава? Ориз, ориз и повече ориз. Този ориз бързо се метаболизира в тялото ви, повишавайки кръвната захар в процеса и когато не се изгори при упражнения, се превръща в мазнини и се установява в клетките.
В книгата Диетата с карфиол основната предпоставка е да се заменят лошите и без хранителна стойност въглехидрати, намиращи се в рафинирания ориз, брашно и т.н. с богат на хранителни вещества карфиол, пълен с фибри, който може бързо и лесно да се трансформира в нещо, което има вкус почти точно като ориз, основа за пица, картофи и т.н.
Защо карфиол
Няма ли много зеленчуци, които са по-хранителни от карфиола?
Спрях се на карфиола преди около пет или шест години съвсем случайно (не мога да си спомня честно как и кога) и едно от първите неща, които открих, беше какъв чудесен вкус придава на всяко ястие, към което го прибавях. От пица, до дори деликатно суши.
Карфиолът като повечето кръстоцветни зеленчуци произвежда газ. Не мислите ли, че хората, страдащи от това, няма да могат да се възползват от него?
Поради високото съдържание на фибри в карфиола консумацията му може да причини метеоризъм. Но не повече от боба или лещата например. Аз изобщо не се застъпвам за отказ от всички останали зеленчуци. Казвам само в книгата си, че можете да използвате карфиол като нисковъглехидратен, с високо съдържание на фибри, високо съдържание на хранителни вещества, както брашно, ориз, картофи и други традиционни въглехидрати, които, честно казано, не ви дават почти нищо. И като имате ориз с пилешко и карфиол или пържола с пюре от карфиол (вместо картоф), няма да загубите нищо.
Хубавото на диетата с карфиол е, че не се отказвате от нищо освен от ориз и брашно. А през цялтоо време имате възможността са ди приготвяте вкусотии като:
- основни ястия с карфиол.
Коментари