Карфиолът е изключително здравословен зеленчук с редица благоприятни действия за здравето.
Вижте 8-те ползи от консумирането на карфиол:
Съдържа много хранителни вещества
Карфиолът е с много ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини. Истината е, че той съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ни.
В 128 g суров карфиол има:
- Калории: 25
- Фибри: 3 g
- Витамин С: 77% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 20% от препоръчителния дневен прием
- Витамин В6: 11% от препоръчителния дневен прием
- Фолиева киселина: 14% от препоръчителния дневен прием
- Пантотенова киселина: 7% от препоръчителния дневен прием
- Калий: 9% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 8% от препоръчителния дневен прием
- Магнезий: 4% от препоръчителния дневен прием
- Фосфор: 4% от препоръчителния дневен прием
Има високо съдържание на фибри
Карфиолът съдържа голямо количество фибри, които са важни за намаляване на възпалението и подпомагане на храносмилането. Диетата, богата на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.
Добър източник на антиоксиданти
Карфиолът е много богат на антиоксидантите глюкозинолати и изотиоцианати, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки. Той съдържа и каротеноиди, флавоноиди и витамин С, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и стимулират имунната система.
Може да помогне при отслабване
Карфиолът има високо съдържание на фибри и вода. Всъщност, съдържанието на вода е внушителните 92%. Всички тези свойства могат да бъдат от полза при загуба на тегло.
Богат е на Витамин В4 (Холин)
Холинът е важно хранително вещество, което много хора не успяват да си набавят. Една чаша карфиол съдържа 45 mg холин, което е около 11% от препоръчителния прием за жените и 8% за мъжете. Холинът участва в много процеси в тялото, като поддържането на целостта на клетъчните мембрани, синтезирането на ДНК и поддържането на метаболизма. Освен това предотвратява риска от от чернодробни, сърдечни и неврологични заболявания.
Богат на Сулфорафан
Карфиолът съдържа антиоксидантът сулфорафан. Сулфорафанът е растително съединение с много благоприятни ефекти. Той намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Нисковъглехидратна алтернатива на зърнените и бобовите растения
Консумирането на карфиол е фантастичен начин да увеличите приема на зеленчуци и да спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Една чаша карфиол съдържа 5 g въглехидрати, а една чаша ориз съдържа 45 g въглехидрати - девет пъти повече от карфиола.
Лесно приложим към диетата
Много е лесно да добавите карфиол към вашето меню. Може да го консумирате суров, сварен, задушен или печен. Освен това той може да се използва в много рецепти и да се комбинира с различни ястия.
Ако обичате карфиол, непременно опитайте тези рецепти с карфиол:
Коментари