Скумрията освен прекрасния си вкус има и много полезни за човешкия организъм свойства. На местата, където тя живее и я ловят, има стотици начини за нейното приготвяне в съчетание с различни продукти.
Малко хора се замислят за ползата от скумрията, която тя има за организма, повечето оценяват само вкусовите ѝ качества. Всеки продукт има химически свойства и действа по определен начин върху организма.
В химическия състав на скумрията има много белтъчини и мазнини, като те са повече в рибата, уловена през зимата в по-северните райони.
Обичайното количество мазнини е 13 грама, което е достатъчно да се определи рибата като мазна. Белтъчините са средно 18 грама и се усвояват тройно по-бързо от белтъчините в говеждото месо.
Скумрията е нискокалорична риба. За да получим дневната дажба калории, трябва да изядем около 700 грама риба, но не бива да забравяме за мазнините в нея.
Ненаситените мастни киселини в скумрията са в голямо количество. Те са ценен продукт и антиоксидант. Спомагат за укрепване на мембраните на клетките на организма за сметка на неутрализацията на свободните електрони.
Това са радикали, които могат да пробият стените на клетките и да нарушат тяхната дейност. Това води до възникване на редица заболявания, включително и онкологични. За да избегнем това, е важно да се храним с подходящи продукти.
Неслучайно на децата се дава рибено масло – то е пълно с ненаситени мастни киселини. Химичният състав на скумрията благоприятства хармоничния ръст и развитие на децата и е много полезен и за бременни и кърмещи жени.
За да се избегне дисбаланс между ръста и развитието на вътрешните органи при подрастващите, скумрията трябва да присъства в хранителния им режим.
Ценни съставки на скумрията са и минералните вещества. Тя съдържа калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий. Това са микроелементи с огромна полза. Целият спектър от витамини В се съдържа в тази риба. Голяма е концентрацията на витамин В12 и витамин РР.
Витамин В помага за синтеза на ДНК и участва в метаболизма на мазнините. Честото хранене със скумрия регулира кръвната захар, помага на храносмилателната система и укрепва нервната система. Подпомага образуването на хемоглобина и насищането с кислород.
Благодарение на мазнините и ненаситените мастни киселини тя е много полезна за мозъка, кожата и косата. Голямата концентрация на Фосфор помага за строежа на много ферменти, които са двигатели на химичните реакции на клетките.
Цялата жизненост на организма може да се подсигури само с един вид риба. Фосфорните киселини в скумрията са тъканта на човешкия скелет, затова тя е много полезна за децата, но и за възрастните, тъй като с годините при тях се появяват проблеми с опорно-двигателния апарат.
След като сте запознати с ползите от скумрията, можем само да ви препоръчаме да опитате някоя от следните изпитани рецепти за скумрия:
Коментари