Гъбите кладница имат ли отровен двойник?

Гъбите кладница имат ли отровен двойник?

Гъбите кладница са вид базидиеви гъби, които имат много интересна форма. Пънчето на гъбите кладница израства от дърво и е много твърдо. Има бяло, жилаво и плътно месо. Смята се, че гъбите кладници нямат отровен двойник.

Гъбата не притежава мирис и вкус, но когато се сготви е много вкусна. Гуглата на кладницата има тънко и езиковидно начало, но по-нататък става плоска и разперена. Гуглата има характерна вдлъбнатина в средата, както и леко вълновидни краища. Цветът на кладницата варира между сив, сребрист, кафеникав и подобни нюанси. Старите кладници имат по-избледнял цвят, а младите кладници са наситени светло пепеляв цвят, гладки и лъскави. Гуглата на гъбата може да достигне широчина до 15 см.

Заради интересния си външен вид гъбата кладница лесно се различава от другите дървесни горски гъби. Тя се среща предимно в широколистни гори, в дъждовно време преди падането на първите снегове. Много рядко се среща в иглолистни гори. Гъбите кладница не растат поединично, а на големи туфи.

Кладницата може да сбъркана с други две гъби – светложълта кладница и ветрогонова гъба, но те всъщност растат на различни места и в различен сезон, така че е малко вероятно да объркате тези видове гъби с кладница.

Вижте няколко вкусни идеи за приготвянето на гъба кладница: Панирани гъби Кладница, Супа от гъби кладница и Кладница на скара.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати