Масловките са много вкусни ядливи гъби от семейството на манатарките. Те виреят навсякъде у нас и се събират както от старите опитни гъбари, така и от новобранците, защото масловките нямат отровен двойник. Месестите гъби със слузеста кожица растат на групи в иглолистните гори, където можете да си наберете цяла кошница от тях.
Масловките принадлежат към групата на пролетните и есенни гъби, т.е. те се срещат и се берат от ранна пролет до късна есен. При мокро и влажно време те отделят слуз, поради което се препоръчва да се берат, когато времето е сухо.
Не консумирайте гъби масловки, които при срязване разкриват кафяви канали. Това е сигурен знак, че в тях има насекоми, както и ларви на насекоми, които се изхранват от жълтото месо на масловката. Добре е да наберете само колкото ви трябват, защото масловките са доста нетрайни и се размекват доста лесно.
Опитните гъбари ще ви кажат, че масловки растат само в симбиоза с борове (Pinus), като се предпочитат по-младите борови гори. В големи количества се срещат октомври-ноември, когато са най-сочни и узрели.
В случай, че сте набрали повече масловки, отколкото ви трябват за приготвянето на ароматна гъбена супа с масловки, то може да ги изсушите, замразите или мариновате лесно. Как се сушат масловки и как се съхраняват масловки ще намерите на нашия сайт.
Коментари