Как се прави агнешко чеверме

За приготвянето на най-хубаво чеверме се използва едногодишно агънце. Агнете не бива да е нито прекалено мършаво, нито да е тлъсто.

Когато чевермето ще се приготвя на открито, трябва да се избере място, на което има заслон. Най-добре заслонът да е от зид или скала, защото те дават допълнителна топлина, която ще влияе на изпичането.

Чевермето се приготвя с две бимчета, които имат диаметър от 8 до 10 см. Едното от тях се срязва на две половинки и след това се забиват в земята като колове. Като разстоянието между тях трябва да е два метра.

На коловете трябва да се забият пирони през 15 см, за които да може да се сложи другото бимче, на което е набучено агънцето. Целта на тези пирони е да може да се мести агнето на определено отстояние от огъня.

Необходимо е огънят да е запален поне час- час и половина предварително, преди агнето да се постави.

Агнето, което е предварително заклано и почистено, се забива посредата на бимчето. Разрязаният корем на агнето трябва да се зашие с тел. Предните крака на агнето се прилепват по тялото, а задните се връзват с тел. На бутовете и плешката на агнето се правят джобчета. В тях се поставя сол.

Когато сложите агнето на чевермето, в началото е необходимо, за да не загори и да образува коричка, да се маже с лой. В самото начало се използва лойта на агнето.

Огънят трябва да е слаб на местата, където са слабините на агнето. Ако огънят на тези места е силен, то ще загори бързо.

Ще са ви необходими от 3 часа до 5 часа и половина за изпичането му. Времето за изпичането зависи от големината на агнето.

Ще познаете, че агнешкото чеверме по образуваната златиста коричка и ребрените кости трябва леко да се изразят.

Ако ви се вижда трудоемко агнешкото чеверме, винаги можете да си изпечете агне на фурна, агнешко бутче или да си приготвите агнешко със спанак, агнешка супа, агнешко с ориз, дроб сарма, защо не и агнешки кюфтенца.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати