Баклата е един от първите познати от древни времена зеленчуци и един от най-полезните, познати на човека.
Баклата не ни ограничава в рецептите в кухнята, което позволява на домакините да я приготвят по много и различни начини, в разнообразни рецепти с бакла може да се използва както основна съставка.
За приготвянето на баклата не се изискват суперумения от домакините, единственото правило /както при всеки зеленчук/ е тя да бъде почистена добре, да се измие внимателно, което е задължително за всички зеленчуци.
Баклата е нежен зеленчук, така че за нея е достатъчно тя да бъде сварена в подсолена вода за около 30 до 40 минути на умерен огън.
Високите градуси не са препоръчителни понеже баклата така не успява да се приготвя добре и огънят я сграбчва.
След като баклата бъде сварена, препоръчително е тя да бъде изплакната под течаща вода, за да се отмие лигавия слой, който се получава по време на варене.
Това е добре да се направи най-вече когато баклата се приготвя за салата или ястие, различно от супи, чорби или манджи.
Коментари