gotvach.bg»Съвети»Как да премахнем ръждата на чугуна

Как да премахнем ръждата на чугуна

Как да премахнем ръждата на чугуна

Чугунът принадлежи към черните метали и е двукомпонентна микропореста сплав от желязо и въглерод. Въглеродът дава на обикновеното желязо здравина и твърдост, но изобщо не му пречи да влиза в химични реакции с други елементи.

Ръждата върху чугуна се появява в резултат на факта, че желязото се окислява, тоест реагира с кислород във въздуха. Влагата и алкалите, съдържащи се например в детергентите, допринасят за този процес. Прониквайки в порите, кислородът и водата допринасят за унищожаването на чугунени съдове отвътре.

Можете да почистите чугуна от ръжда механично, като използвате импровизирани методи и използвате специални химикали.

Преди да пристъпите към обработката на ръждясал чугунен съд, на първо място е необходимо механично да се отстрани натрупаната ръжда.

Обикновено е достатъчно да изтъркате с грубата част на домакинска гъба гъба с пясък или кухненско телче.

След като основната част от ръждата е отстранена механично, е необходимо да се отстранят остатъците ѝ не само от повърхността, но и от порите.

Премахване на ръжда от чугун със сода

Изсипете няколко супено лъжици сода бикарбонат и добавете топла вода. Оставете съда да вари около час, след което изплакнете.

Премахване на ръжда от чугун с оцет

Оцетът също върши добра работа при почистването на съдовете от чугуна. За да направите това, разредете го с наполовина с вода. Изсипете съдържанието в съда и оставете да престои поне три часа. След което изплакнете с вода.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати