Аронията е едно изключително полезно, малко зрънце. Официално е включен в списъка на лечебните растения. Ето защо не е изненадващо, че мнозина събират това зрънце през зимата - замразяват го, правят конфитюри и сладка от арония, консерви, компоти и го сушат.
В тези редове ще обсъдим последния вариант за съхранение на аронията.
Събирането на плодове от храста се извършва чрез изрязване на клонките с плодчета арония с нож или градински ножици. След което плодовете се отделят от дръжките, внимателно се преглеждат и развалените се отстраняват.
Плодовете арония се измиват в течаща вода, поставят се върху суха кърпа и се оставят да изсъхнат. Ако искате да изсушите аронията у дома, следвайте следните стъпки.
Поставете плодовете на един слой върху поднос или тава. Поставете съда на чист въздух, за предпочитане на слънце.
За да ускорите процеса, можете периодично да обръщате плодовете, а през нощта тавите трябва да се носят в сухо помещение, за да не се овлажняват.
Плодовете арония се считат за напълно готови, ако не отделят сок при натискане с пръст.
Друг начин за сушене на арония е да нанижете плодовете с игла на конци. След което ги окачете в сухо и чисто помещение. Аронията се суши по този начин до пълна готовност.
Научи също за какво е полезна аронията, как да съхраняваме арония и как се прави сироп от арония.
Коментари