gotvach.bg»Съвети»Какви дезинфектанти да използваме в кухнята, за да е безопасно?

Какви дезинфектанти да използваме в кухнята, за да е безопасно?

Какви дезинфектанти да използваме в кухнята, за да е безопасно?

Предвид епидемиологичната обстановка в страната трябва да се замислим и за добрата дезинфекция в нашата кухня. Какво да направим? Правилно ли извършваме дезинфекция? Подходящите продукти ли сме избрали за тази цел?

Живеем във време, в което освен добро почистване на кухнята, трябва да се погрижим и за добрата дезинфекция. Дезинфектантите са продукти, които може да срещнете под специализирания термин биоцид.

Биоцидите са продукти, които се предоставят на пазара и се употребяват само след издадено разрешение от министерство на здравеопазването. За това е от изключително значение, преди да закупим дезинфектант, да прочетем етикета и да се запознаем дали върху него е изписан номерът на издаденото разрешение от министерство на здравеопазването.

Не купувайте дезинфектанти, върху чиито етикети не е изписан съответния номер на разрешителното. Министерство на здравеопазването поддържа и регистър с разрешените биоциди, където може да направите справка за верността на обявената върху етикета информация.

Друг важен момент е да разберете за каква употреба е разрешен дезинфектантът, който сте решили да закупите. Трябва да знаете, че за повърхности в контакт с храни трябва да закупите дезинфектант, който е разрешен за ГЛАВНА ГРУПА 1: Дезинфектанти, Продуктов тип 4: Област на употреба, свързана с храни и фуражи.

Може да срещнете и продукти разрешени освен за дезинфекция на повърхности, но и за лична хигиена. В тези случай върху етикета ще е изписан следния текст: ГЛАВНА ГРУПА 1: Дезинфектанти, Продуктов тип 1: Хигиена на човека, Продуктов тип 2: Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни и/или Продуктов тип 4: Област на употреба, свързана с храни и фуражи.

Не се изненадвайте, ако срещнете подобни дезинфектанти. В настоящата ситуация най-често използваните дезинфектанти са на алкохолна основа. Някой от тях са разрешени за едновременна дезинфекция на ръце, непорьозни повърхности както и такива, които са в контакт с храни.

Винаги четете етикета и се информирайте за продуктите, които закупувате. Начинът на употреба е съществен елемент от правилната дезинфекция. Ако не спазите времето на въздействие, след което ще се постигне дезинфекционния ефект, то усилията ви за дезинфекция ще са били напразни.

Чети и се информирай!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати