Какво съдържа сиренето?

Какво съдържа сиренето?

Навярно почти всички обожаваме да хапваме сирене. Има толкова много видове сирене по целия свят, но от българското по-хубаво няма. Освен че е страшно вкусно, сиренето е и изключително полезно.

Сиренето бива произвеждано от прясно мляко или извара. В сиренето се съдържат много важни хранителни вещества, както и витамините С, В6, В12, А, D, Е и К.

В някои видове сирене се съдържат също и тиамин, рибофлавин и ниацин. Когато хапваме вкусно сирене, ние си снабдяваме организма и с калций.

А ето какво се съдържа в 100 г сирене:

- калории- 402

- общо мазнини- 33гр

- наситени мазнини-21 гр

- полинаситени мазнини- 0,9 гр

- мононаситени мазнини- 9 гр

- общо въглехидрати- 1,3

- баластни вещества- 0 гр

- Захар- 0 гр

- белтъчини- 25 гр

- витамин А- 1,002

- калций- 721 мг

- витамин D- 24 IU

- витамин В 12- 0,8 мг

- витамин С- 0 мг

- желязо- 0,7 мг

- витамин В6- 0,1 мг

- магнезий- 28 мг

Сиренето има многовековна история. Предполага се, че сиренето е произлязло от Европа, Централна Азия и Близкия Изток. Предполага се също, че сиренето се е произвеждал още от преди 8000 години преди новата ера.

Сиренето може да съдържа от 10 до 30% белтъчни вещества. Някои от тях, да не кажем всички, се разграждат в процеса на зреене на сиренето до аминокиселини, които определят неговата биологична стойност.

Най-важни и най-ценни са незаменимите аминокиселини като левцин, изолевцин, лизинг, метионин, цистеин, фенилаланин, тирозин, треонин, триптофан и велин.

Когато се произвежда, в сиренето се задържат до 70% от калциево-фосфатните соли, които се задържат в млякото. В сиренето се съдържат от 10 до 30% липиди. Тези липиди определят маслеността на сиренето.

А сега нека се насочим към нещо вкусно - разгледайте нашите предложения за печено сирене или разядки със сирене.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати