Случвало ли ви сe е в последния момент да установите, че нямате яйца, а сте започнали да правите кекс или палачинки, тъкмо сте се прибрали вкъщи, уморени и да излизате пак до магазина .... неприятно!
Е на мен се случи, че бях се прибрала от работа, намокрена от дъжда, с няколко торби с продукти, очаквах приятели за лека вечеря, но освен вечерята, трябваше да направя и някакъв домашен десерт. Реших да са палачинки със сладолед и установих, че съм забравила да купя яйца. Ужас, времето ме притиска! тогава се сетих, че съм записала рецепта за заместител на яйца, не бях я тествала, но рискувах и за мой късмет се получиха вкусни палачинки.
Аз направих следното, за да заместя яйцето в рецептата.
Разбих с бъркалка една супена лъжица олио и щипка сол, до побеляване на олиото, добавих на струя-две супени лъжици вода, разбих добре и добавих две чаени лъжички бакпулвер. Разбърках хубаво, добавих около ½ ч.ч. прясно мляко, леко затоплено и около 1/4 ч.ч. брашно, щипка канела, за да не е бяла сместа, може да сложите и нещо друго да оцветяване, веднага започнах да ги правя, за да не се активира бакпулверът.
Сместа трябва да е една идея по рядка от кексовата. Ако ви е по-рядка, добавете брашно.
Когато сипвах от сместа в тиган за палачинки, слагах тънък слой от сместа, колкото да покрие дъното, притеснявах се заради бакпулвера, да не станат хлебни.
Преди да изсипя от сместа, слагах парченце масло в тигана, за всяка палачинка и станаха супер.
Можете да опитате и вие палачинките без яйца.
Ето и оригиналната рецептата за заместване на яйце.
Едно яйце се замества със смес от на две супени лъжици прясно мляко, 1/2 с.л. сок от лимон и 1/2 с.л. сода бикарбонат.
Коментари