Кумското пиле е много стара и интересна традиция, която е разпространена по целия край на България. Тя е задължителна при всяка сватба, за да се окаже почит, уважение и любов към кума.
За кумското пиле се изисква много време и търпение, но с много любов и достатъчно въображение всеки може да се справи. Няма точно определено задание за това как и с какво да декорираме нашия "кум". Всеки може да го декорира по свой вкус и желание, важното в случая е да зарадваме кума.
Тук ще ви покажа една кратка рецепта за кумското пиле.
Нужни продукти:
1 печено пиле
1 бр. яйца
2 бр. чушки печени
100 г грозде - ситни зрънца
1 бр. краставица
1бр. салатка
1 бр. крема сирене
1 бр. палачинки
3 г моркови
3-4 бр. маслини
300 г картофено пюре
1 бр. червен пипер - сварен
1 бр. чери домати
Начин на приготвяне:
Много малко сваряваме месото, за да не се разкъса по време на декорацията. След това го поставяме върху стъклено шише по избор, но с широко гърло. Картофеното пюре го поставяме около пилето, за да може да не се размести. Поставяме яйцето като глава и добавяме малко от маслините, които ги нарязваме на ситно за мустаци, очи и нос.
Намазваме цялото пиле с крема сирене. Слагаме печените чушки за потурите. Поставяме сварения червен пипер за елек. Останалата част от маслините ги поставяме като пояс и копчета.
Приготвяме средно голяма палачинка и я поставяме като наметало. Гроздето го нанизваме на гердан. От домата правим калпака на пилето.
Салатката я поставяме върху картофеното пюре и правим розички от морковите и краставиците.
Коментари