Времето за варене на пуйката се определя от това дали ще я варите цяла или на парчета.
За да сварите цяла пуйка ще са ви необходими около два часа. Измийте я добре и с остър нож направете няколко дълги разреза в гърдите, горната и долната част на бутчетата.
Слагате в дълбока тенджера и достатъчно вода да покрие пуйката. Когато водата заври, намалете температурата и оставете да ври два часа. Отстранете пяната, която се образува, с помощта на решетъчна лъжица. Можете да проверите дали месото е сварено с помощта на готварски термометър.
Забодете термометъра в най-дебелата част на пуешките гърди и бутчета, температурата на готовото месо трябва да е 74-75 градуса. Ако все още месото не е готово, варете още 30 минути и проверете отново.
Ако изберете да варите пуйката нарязана на парчета, това ще ви спести време, а и няма да е необходимо да ползвате толкова голям съд, както за цялата пуйка.
Нарежете я на парчета и варете по същия начин, докато достигнете необходимата температура на месото.
В зависимост от големината на парчетата, процесът може да отнеме от 1 до 2 часа.
След като знаете как да сварите пуешкото месо, препоръчваме да си приготвите вкусна пуешка супа или запечена на фурна пуйка.
Коментари