Как да отгледаме индрише в саксия?

Как да отгледаме индрише в саксия?
Снимка: gotvach.bg

Индришето е многогодишно полухрастовидно растение, което може да достигне височина до 1.5 м. Има нежни и разклоняващи се стъбла, дребни листа и специфичен аромат. Цветовете на индришето са бледорозови.

Има няколко вида индрише, но общото при всички е, че обичат светлината и даже предпочитат пряко слънчево огряване. Може да си засади индришете чрез семена през пролетта, но индришето предимно се размножава чрез резници.

Оформят е рано през пролетта с дължина около 10 см Отстраняват се долните листа и се подреждат в саксии или сандъчета. Когато с оформят няколко нови листа резниците вече са добре вкоренени и се засаждат в саксии, които имат диаметър 12 см. Щом резниците укрепнат, махнете връхчетата, тъй като това ще помогне за разклоняването на индришето.

През зимата индришето няма нужда от период на почивка, затова топлината в помоещението, където е саксията, трябва е умерена и не бива да пада под 8 градуса. Всяка пролет прехвърляйте индришето в нови саксии. За целта приготвяйте смес от равни части оборски тор, градинска почва и малко пясък.

През лятото може да изнасяте саксиите по тераси и балкони. Поливайте редовно индришето, но не допускайте преовлажняване. Благоуханието на листата на индришето е полезно за съня и нервната система. Те се използват и за ароматизиране на компоти, конфитюри и сладка.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати