Gotvach.bg»Съвети»Може ли да се яде сурово червено цвекло?

Може ли да се яде сурово червено цвекло?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
Може ли да се яде сурово червено цвекло?
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.

Мнозина си задават въпроса може ли да се яде сурово цвекло. Всъщност цвеклото не просто може, но трябва да се консумира именно в суров вид, защото при кулинарна обработка голяма част от полезните ми свойства се губят.

Коренът на цвеклото, който всъщност консумираме, има силно червен цвят. Той може да се консумира в суров вид под формата на вкусна салата с червено цвекло или под формата на сок от червено цвекло.

В суров вид червеното цвекло има специфичен вкус на пръст, който отблъсква много хора. Но това лесно може да бъде преодоляно с подходящ дресинг. Чудесна идея е да добавите към салатата си с цвекло малко лимонов сок и чесън.

Почитателите на сока от червено цвекло от опит знаят, че той не може да се пие в чист вид и обикновено се разрежда в съотношение 1:1 с прясно изстискан сок от моркови или сок от портокали.

Разбира се, цвеклото е изключително вкусно и когато с него е приготвен студен борш с цвекло, но тогава голяма част от бетаинът, който съдържа, е унищожен.

В суров вид червеното цвекло е богато на магнезий, който стимулира очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и образуването на нови червени кръвни телца. В суровото цвекло се съдържат и сапонини, които се борят с лошия холестерол, както и витамин U, благодарение на който язвите зарастват, а алергиите изчезват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен