Gotvach.bg»Съвети»Може ли да се яде сурово червено цвекло?

Може ли да се яде сурово червено цвекло?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Може ли да се яде сурово червено цвекло?

Мнозина си задават въпроса може ли да се яде сурово цвекло. Всъщност цвеклото не просто може, но трябва да се консумира именно в суров вид, защото при кулинарна обработка голяма част от полезните ми свойства се губят.

Коренът на цвеклото, който всъщност консумираме, има силно червен цвят. Той може да се консумира в суров вид под формата на вкусна салата с червено цвекло или под формата на сок от червено цвекло.

В суров вид червеното цвекло има специфичен вкус на пръст, който отблъсква много хора. Но това лесно може да бъде преодоляно с подходящ дресинг. Чудесна идея е да добавите към салатата си с цвекло малко лимонов сок и чесън.

Почитателите на сока от червено цвекло от опит знаят, че той не може да се пие в чист вид и обикновено се разрежда в съотношение 1:1 с прясно изстискан сок от моркови или сок от портокали.

Разбира се, цвеклото е изключително вкусно и когато с него е приготвен студен борш с цвекло, но тогава голяма част от бетаинът, който съдържа, е унищожен.

В суров вид червеното цвекло е богато на магнезий, който стимулира очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и образуването на нови червени кръвни телца. В суровото цвекло се съдържат и сапонини, които се борят с лошия холестерол, както и витамин U, благодарение на който язвите зарастват, а алергиите изчезват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати