Колкото и да са вкусни пържените храни, няма как да се отрече, че те са вредни за здравето. Понички, пържени тиквички, пържени кюфтета, пържени дробчета, пържени филийки – всички те са вкусни, но вредни. Това е така, защото при загряване на мазнината, в която ще се пържат храните, обикновено тя достига до много високи температури – над 200 градуса.
При тези високи температури както в мазнината, така и в продуктите настъпват опасни изменения. Получава се реакция, позната като липидна пероксиданция – във веригите на мастните киселини настъпва промяна във връзките помежду им.
Какви са рисковете от пържената храна
В резултат на това се образуват молекули, наречени свободни радикали. Тези свободни радикали, които поглъщаме с пържената храна смущават нормалните процеси в тялото и с времето е възможно да настъпят болестни изменения. Така например в някои клетки може да се увреди генетичният материал и те да мутират, а това е изключително опасно, защото така възниква ракът.
Това, разбира се, не става винаги и при всеки човек, но рискът е осезаем. Пържените храни може и да не предизвикат рак, но предизвикват стомашни оплаквания, предизвикват напълняване и редица други опасни състояния. Точно поради тези причини, консумацията на пържени храни трябва да се сведе до минимум. Никога не използвайте една и съща мазнина два пъти за пържене, защото това е още по-опасно. Избирайте други начини за приготвяне на пара – печене, задушаване, на пара.
Коментари