Как се пече свинска глава?

Как се пече свинска глава?
Снимка: gotvach.bg

Печената свинска глава е деликатес, на който малцина могат да устоят. Тя изисква търпение и мерак, за да бъде приготвена както трябва, но изпечената свинска глава е вкусотия, на която само заклетите вегетарианци може да кажат Не. Нейното месо и особено свинските бузи направо се топят в устата.

Преди да изпечете свинската глава е добре да я изкиснете в дълбок съд с подсолена вода, за да се отцеди цялата излишна кръв.

След това има два варианта – да я сварите на бавен огън, докато месото започне да се отделя от костите, да я обезкостите и да запечете месото във фурната.

Главата на по-младо прасе може да се изпече в глинен гювеч без да се сварява предварително. След изкисването трябва да се шпикова със скилидки чесън, да се натрие добре със сол и черен пипер.

Така овкусената глава се поставя в глинен гювеч, добавя се малко червено вино и вода, захлупва се с капак и се пече на 100-120 градуса около 6-8 часа, като при нужда може да се добави допълнителна течност. Към края на печенето капакът се маха, главата се намазва с масло и се запича до получаването на хрупкава коричка.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати