Торнираните зеленчуци се появяват все по-често в менютата по ресторантите и по витрините на местата с готова храна. Тяхната специфичност и красота ги правят неустоими за опитване.
Самото наименование торниране означава овално оформени по дължина, а техния размер е прието да е около 3 сантиметра. Например, подходящи зеленчуци за торниране са картофи, моркови, целина глави, краставици, тиква, алабаш, бяла ряпа, червено цвекло.
Разпространено е селекция от торнирани зеленчуци да се сервира с различни видове риба на пара като ястия със скумрия, дъгова сьомга или други. Може да се добавят разнообразни овкусители или подправки преди да се поднесат или по време на приготвянето.
За съжаление, в курсовете или клубовете за начинаещи готвачи (непрофесионалисти) не е разпространено да се практикува торниране, но в професионалните курсове все по-често и дори задължително присъства такъв раздел.
Възможно е през следващите години да срещаме все по-често торнираните зеленчуци в заведения, хипермаркети и дори в нашата собствена кухня.
Те са вкусна гарнитура за риба и ще украсят добре вашите блюда с пъстърва например.
Коментари