Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Сладко житоСладко жито
01 Юни
1. В тенджера с вода сваряваме житото, докато не удвои първоначалното си количество. Изсипваме водата и го оставяме настрани да се отцеди. 2. През това време взимаме една купа и трошим бисквитките на прах (може да използвате...
Сватбарско житоСватбарско жито
10 Април
Житото се почиства и измива. Слага се в тенджера и се залива с вода, която да е три пръста над житото. Варим до сваряването му. Ако се наложи добавяме още малко вода. Когато е готово (може да е останала малко течност,...
Диета с житоДиета с жито
04 Август
Сега е времето да пречистите организма си от тлъстите храни, да свалите излишните килограми и да имате перфектна форма. Вече има всякакви разновидности на диети за отслабване, така че всяка жена може да прецени за себе си...
Камут - древноегипетското житоКамут - древноегипетското жито
15 Август
Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там. Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското...
Жито с гъбиЖито с гъби
06 Февр.
Измийте житото в цедка и поставете в голяма тенджера с вода и щипка сол. Оставете да заври, след това намалете топлината до минимум. Покрийте и гответе около 45 минути на слаб огън. Отцедете водата. Загрейте зехтина...
Жито със спанакЖито със спанак
09 Февр.
Житото измийте под течаща вода. Поставете го в тенджерка с капак и го залейте с 2 ч.ч. вода да престои няколко часа, хубаво е дори цяла вечер. В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио. Лукът се почиства и нарязва на ситно...
Бисквити с житоБисквити с жито
09 Февр.
Сварих около 70 грама жито докато хубаво омекне и набъбне, след което го отцедих и оставих да изстине и изсъхне. Грамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се...
Варено сухо житоВарено сухо жито
09 Май
Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа. Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3...
Варено жито ПарастасВарено жито Парастас
11 Февр.
1
Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол. Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне....
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
03 Март
Житото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица. Когато зрънцата се пукнат,...
Салата с житоСалата с жито
06 Май
Сваряваме житото в подсолена вода, изцеждаме и оставяме да изстине. Почистваме и нарязваме лука, чушката и доматите. В купа смесваме охладеното жито с нарязаните зеленчуци и поръсваме с наситнените магданоз и кориандър...
Пържени кюфтета с житоПържени кюфтета с жито
04 Септ.
Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко. Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките. Към овкусената...
Варено жито за десертВарено жито за десерт
28 Дек.
1
Житото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука. Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час. Орехите се начукват и заедно със захарта канелата и лимоновата кора се добавят...
Сладка спелта (сладко жито)Сладка спелта (сладко жито)
21 Дек.
* За безглутенов вариант заменете спелтата с киноа, просо, елда или друго безглутеново зрънце. Накиснете суровите спелтови зърна от предния ден. Изплакнете добре и сложете сложете да се вари на тих огън. Варете до готовност...
Зимна салата с житоЗимна салата с жито
05 Дек.
Житото се сварява с 500 г вода и щипка сол до разпукване на зрънцата. Отцежда се и се остава да изстине. Доматите се нарязват на по-едри парчета, лука на полумесеци, сиренето на кубчета. В купа или салатиера се поставят...
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
11 Ноем.
1
Рецептата за варено жито, която представям, е традиционна от пловдивското село Труд и се приготвяше както за помен (панихида), така и при сватба (сватбарско жито). Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта...
Домашна ракия от житоДомашна ракия от жито
20 Юли
За домашната ракия от жито затопляме 12 литра вода и в нея разтваряме пакетчетата с мая. След като е вече разтворена, сипваме житото. Оставяме приготвения разтвор да престои 24 часа. След това в разтвора разтваряме...
Варено жито с канелаВарено жито с канела
29 Окт.
Накиснете житото в студена вода за около 2 часа. Измийте го под течаща вода. Сварете го в подходящ съд, докато зрънцата се разпукнат. Измийте готовото жито отново под течаща вода и го разстелете върху чиста хавлиена кърпа...
Варено жито с ябълкиВарено жито с ябълки
05 Ноем.
Отбелязването на Задушница е израз на християнската вяра. Традиционно на българската трапеза присъства житото, което е символ на Христовото възкресение. Като вариво, то съдържа много полезни вещества и микроелементи. Пшеницата...
Варено жито за поменВарено жито за помен
29 Ноем.
Измийте хубаво житото с вода и сложете в тенджера. Добавете щипка сол и вода. Варете житото, бъркайки и премахвайки пяната. Прецедете, разстелете върху кърпа и оставете за 2-3 часа да попие влагата. Прехвърлете в купа....
Варено жито за поменВарено жито за помен
12 Юли
3
Житото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната. Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода. После...
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
27 Ноем.
За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол. Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица. От време...
Кешкек - жито със сланинаКешкек - жито със сланина
12 Януари
Измиваме добре житото под течаща вода. Сваряваме го заедно с наситнената сланина до готовност. Пасираме всичко и получената каша сервираме посолена и поръсена с лют червен пипер....
Печени гъби с житоПечени гъби с жито
25 Ноем.
Житото се вари за 35 - 40 мин. В тиган с олио запържваме нарязания лук, моркови и домати. Добавяме измитите, изчистени и нарязани на едро гъби. Изсипваме и отцеденото жито, наситнения магданоз, черен пипер и сол....
Жито с прясно млякоЖито с прясно мляко
31 Януари
Почистената и измита пшеница залейте със студена вода и сложете да се вари, докато омекне. След това долейте прясното мляко и варете, докато течността се изпари. Накрая разбъркайте с ореховите ядки, като добавите...