Gotvach.bg»Статии»Хлебна Мая
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Хлебна мая или естествена закваска?Хлябът се прави с хлебна мая, която създава множество такива мехурчета, които се впримчват в тестото и му помагат да втаса и да се надигне по време на печене....
4
Маята за хляб вредна ли е?
Съществуват около 1500 разновидности на маята, една от които е хлебната мая.
Какво представлява маята за хляб?
Хлебната мая е продукт, който се използва масово сравнително отскоро....
МаяВидове мая
По своя вид маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова, по предназначение - хлебна - за хлебни изделия), бирена - за пиво и фармацевтични цели)....
3
Бирена Мая
За производството на различните видове мая /бирена, хлебна, винена/ могат да се използват огромна група еукариотни едноклетъчни организми от царството на гъбите....
Вредата от белия хлябАлтернатива се явява полезното пълнозърнесто или ръжено хлебче. Може да се купи от всеки магазин или да се приготви у дома, но без да се използва мая и маргарин....
5
Истинският кроасан с масло, който се топи в устата
Големите майстори правят тестото от брашно, хлебна мая, вода, малко захар и малко сол. Когато сместа бухне, в нея се вмъква маслото....
Български хлебар бе обявен за съкровище на ЮНЕСКОСтарозагорският майстор-хлебар Богдан Богданов беше обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Майсторът замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода....
3
Храни, съдържащи биотин: Защо са толкова полезни?
Хлебна мая - само 7 грама хлебна мая съдържат между 1.4 и 14 мкг биотин.
6. Пшеничен хляб - истинско депо на биотин. Една филия пшеничен хляб съдържа между 0.02 и 6 мкг биотин.
7....
Ужас! Хибридната пшеница превръща хляба в отрова
Според диетолога, когато към брашното от ГМО зърно се добави хлебна мая, тогава изделията от него се превръщат в чиста отрова....
Как да използваме маята за здраве и красота?
Истински природен резервоар на полезни вещества, хлебната и бирената мая са богати на витамини от В групата, минерали, аминокиселини и дрожди....
Ползи от бирената мая
Той има горчив вкус и не бива да се бърка с хлебната мая.
Съдържанието на хром в бирената мая може да създаде интерес у хората с диабет тип II (неинсулинозависим диабет), тъй като той понижава кръвната захар....
Тънкости при печене на баницаВ тази рецепта ще приготвим тестото с хлебна мая.
Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата....
1
Здравословен хляб без мая - чудото на естествената ферментация
Постоянното използване на хлебни продукти с този състав може да повиши устойчивостта на организма, да увеличи имунитета, да намали податливостта към йонизиращо лъчение, чувствителността към въздействието на екзогенни фактори...
Най-веселите Великденски традиции от цял свят
Мексиканският хлебен пудинг се сервира през Великденските празници, като по специално се приготвя за Разпети петък. Прави се с ядки, плодове от смокини и често се смесва със сирене....
Основни правила при печене на хлебни изделия
Печенето на хляб и хлебни изделия се извършва в пещи, фурни.
Под режим на печене се разбират основните параметри на печенето: продължителност, температура, както и влажност в различни зони на камерата за печене....