сряда, 23 април

Рецепти за диабетици

Пъстърва със зеленчуци
4 от 6 Гласа

За диабетици се препоръчва ястията да са с намалено съдържание на мазнини и въглехидрати, но това не означава, че те не могат да бъдат приготвени вкусно.

Вкусни и полезни са сочните кюфтенца с три вида месо.

Необходими продукти: 200 грама свинско месо, 200 грама телешко месо, 200 грама пилешко месо, 1 глава лук, 2 филийки пълнозърнест хляб, 4 супени лъжици прясно мляко, 2 скилидки чесън, 2 яйца, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус.

Кюфтета

Начин на приготвяне: Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. В блендер се смилат филийките с прясното мляко. Ако разбиването е трудно, се добавя малко топла вода.

Смесват се трите вида месо, нарязани на ситно, и се смилат в месомелачка. Към месото се добавя хлябът с мякото и нарязаният на ситно лук, смесен с жълтъците. Всичко се разбърква, подправя се със сол и черен пипер. Добавят се белтъците, всичко се смесва внимателно с лъжица. С влажни ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се запържват на среден огън от двете страни до златисто.

Пъстървата със зеленчуци също е подходяща за диабетици.

Хранене при диабет

Необходими продукти: 1 килограм пъстърва, 1 китка магданоз, сокът от половин лимон, 2 тиквички, 4 домата, 2 червени чушки, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус, 3 супени лъжици олио.

Начин на приготвяне: Пъстървата се почиства и от двете страни се разрязва дълбоко, за да поеме от зеленчуковия сос. Пъстървата се слага в тава, застлана с алуминиево фолио, предварително намазано с олио. Пъстървата се натърква отвън и отвътре със сол и с черен пипер. Полива се със сока от половината лимон и се поръсва с нарязания на ситно магданоз.

Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета, доматите се нарязват на половинки, чушките се нарязват на кръгчета, лукът се нарязва на филийки. Чесънът се нарязва на ситно.

Около пъстървата се нареждат зеленчуците и се поръсват с чесъна. Всичко се напръсква с малко олио и се покрива с фолио, без да се запечатва плътно. Пече се в загрята на 200 градуса фурна. След 20 минути фолиото се маха и се оставя 15 минути да се запече.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

На въпросната статия виждаш материал на тема Рецепти за диабетици. Ако имаш предложение или смяташ, че предоставената информация не съответства на статията Рецепти за диабетици, можеш да се свържеш с Готвач.бг от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим статията.