Когато се храним, различните продукти попадат в стомаха, където се отделят различни ферменти, които преработват храната, а отделяната солна киселина я обеззаразява.
Времето на престой в стомаха е различно за различните храни и зависи от типа им. Водата се усвоява мигновено, ако в стомаха няма нищо друго.
Плодовите и зеленчукови сокове се усвояват за период от 10 до 30 минути. Бульоните в зависимост от наситеността си се усвояват от 20 до 40 минути, а на прясното мляко са нужни 2 часа.
Краставиците, доматите, чушките, марулите се усвояват за 30 – 40 минути, но ако са овкусени с мазнина, времето се удължава до един час и половина.
Моркови, пащърнак, цвекло, ряпа се усвояват за 50-60 минути. Картофите, тиквата, кестените - за 1 час. Най бързо от плодовете се усвояват ягодите, малините, боровинките и къпините – 20 минути.
На цитрусовите плодове, динята, гроздето и другите сочни плодове са необходими 30 минути. Круши, ябълки, праскови, кайсии, вишни, череши и останалите плодове се усвояват за 40 минути.
Плодовите и плодово-зеленчуковите салати се усвояват за период от около 30 - 50 минути. По-бавно се усвояват от организма зърнените и бобовите култури.
Елдата, оризът, пшеницата престояват в стомаха от 1 час до 80 минути. Овесените изделия и царевичното 1 - 1.5 часа. За 1 час и половина се преработват грах, нахут, леща и всички сортове зрял фасул.
На соята са нужни 2 часа, колкото е времето и за тиквените и слънчогледовите семки. Всички видове ядки се усвояват за около два часа и половина.
Кашкавалът, обезмаслената извара и сиренето се усвояват за час и половина. Твърдите мазни сирена се усвояват за около 4-5 часа.
Рибата се усвоява за около 30 минути, на пилето и пуйката без кожа са необходими 2 часа, на овчето месо - 3 часа, телешкото се усвоява за около 3 до 4 часа, а свинското - до 5 часа.
Времето за престой на продуктите в стомаха трябва да се има предвид при храненето, тъй като при смесването им, продуктите които се преработват по-бърз, остават принудително дълго в стомаха и започват да гният или ферментират.
Коментари