Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ще удари ли агнешкото 20 лева за Великден?

Ще удари ли агнешкото 20 лева за Великден?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Агнешко

С наближаването на Великден започна прогнозирането на сумата, която ще трябва да отделим по време на празничните дни. Както знаем, честването на Възкресение Христово за мнозина не може да мине без похапване на агнешко месо. Колко обаче би ни струвало това удоволствие и откъде е най-изгодно да си закупиш агнешко месо?

Тази година килото на агнешкото месо може да достигне немалката сума от 20 лева, показва проверка на ВсекиденКом. Тъй като през 2015 Великден се пада през месец април, родните агънца са все още малко. Българският потребител има два варианта - да се насочи към някоя търговска верига, където да закупи агнешка мръвка, добита при неясно какви обстоятелства, или да си закупи агне директно от ферма.

Независимо че до големия християнски празник има още време, отсега се правят поръчки за цели агнета или само части от тях. За момента животновъдите поставят около 8 лева килограм за живо тегло, но не се знае дали цените няма да скочат още. Въпреки това те продължават да недоволстват, че не могат да спечелят, заради ниските изкупни цени.

Агнешко месо

Напоследък все по-популярна започва да става практиката хранителните продукти да се продават в сайтове директно от производителите. Това не смъква стойността на месото кой знае колко, но пък поне любителите на агнешко могат да са спокойни, че ще хапнат свежа мръвка. Тук обаче има една малка подробност.

За да е сигурен, че ще заблажи с прясно месце по Великден, потребителят ще трябва да плати продукта, още докато прави самата поръчка. Заради голямото търсене заявките се правят още отсега, което ще рече, че седмици преди Възкресение Христово купувачите ще трябва да броят около 200 лева за цяло агне.

Ако този вариант не ви допада, продавачите в месарниците, веднага могат да ви зарадват с промоции, появили се малко преди самия празник. В тях участват агнешки мръвки на сравнително по-ниски цени, които обаче не са в особено свежо състояние, а по-скоро си стоят дълбоко замразени в продължение на 10-12 месеца.

Ако вече сте се сдобили с агнешко, опитайте непременно нашите рецепти за:

- агнешко с ориз и подправки;

- агнешко с картофи;

- или вкусна агнешка плешка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest