Ето защо никога не трябва да използвате повторно пластмасова бутилка

Пиене на вода

Лекари и диетолози постоянно ни напомнят за препоръчителния прием от минимум осем чаши вода на ден, за да постигнем добро ниво на хидратация на тялото. И в точно този момент сме ударени от ужасяващата новина, че пластмасовата бутилка с вода, която държим за целта под ръка, може да ни навлече куп здравословни проблеми.

Да, нормално е повечето от нас да използват еднократна пластмасова бутилка за по-дълго, отколкото вероятно е необходимо, но се оказва, че бутилките, които зареждаме многократно, съдържат много микроби, в количество сравнимо с това, което можем да открием по седалката на тоалетната си.

При направени в Европа лабораторни изследвания на бутилки за вода, които са били използвани за многократна употреба от спортист за една седмица, се разкри, че броят открити бактерии в бутилка е ужасяващ. Съдържанието им е над 900 000 единици образуващи колонии бакерии на квадратен сантиметър, а това е стандартно количество, което се открива и по седалката на тоалетна чиния.

И още по-лошо, изследователите са открили, че около 60 % от намерените микроби са способни да ни разболеят - което означава, че ако наскоро сте били неразположени (със симптоми като повръщане, диария, отпадналост), може би току-що сте открили виновника за това.

Но това не е всичко. Освен факта, че многократната употреба на пластмасовите бутилки от здравословна гледна точка е изключително нехигиенно, учените ни предупреждават, че пластмасата съдържа и куп вредни химикали, които се освобождават в течността, тъй като те се разпадат в съдържанието й при честата употреба.

Доктор Мерилин Гленвил заяви пред медиите, че тези химикали могат да окажат въздействие върху всяка система в тялото ни. Те могат да повлияят на овулацията и да увеличат риска ни от проблеми, свързани с хормоналния баланс, появата на заболяването ендометриоза и рак на гърдата, между другото, казва той.

Вместо да използвате повторно пластмасовите бутилки, най-добре е да ги използвате еднократно по предназначение и след това да ги рециклирате, но ако трябва да презаредите пластмасовата си бутилка, тогава д-р Гленвил съветва да купувате пластмасови бутилки без бисфенол А (BPA) и да избягвате да ги изплаквате с много гореща вода, защото това насърчава химичните вещества да се освобождават 55 пъти по-бързо от нормалното.

Пластмасови шишета

Трябва да се следи за наличието на цифрата 7 на дъното на пластмасовите шишета, която означава, че съдържат бисфенол А, да се избягват консервираните храни за деца, да не се затоплят в микровълновата фурна храни в пластмасови опаковки, съдържащи химикала, тъй като високата температура допринася за разтварянето му.

Или просто можеш да направиш разумна инвестиция и да си купиш от онези предлагани на щандовете на магазините за здравословно хранене стъклени бутилки за вода. Има различни варианти и модели, дори с воден филтър за филтриране на чешмяна вода.

Или пък - за бутилка с питейна вода, която използваме в офиса, във фитнеса или навън - неръждаемата стомана е най-добрият вариант, затова ви препоръчваме да си вземете от добрите стари термоси от неръждаема стомана - здравословно, хигиенично (може да се дезинфекцира и в съдомиялната), нечупливо, хем напитката ви ще е по-дълго свежа и охладена. А и най-вече това ще ви спести куп здравословни проблеми за в бъдеще.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати