Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Опасна ли е рибата, която слагаме на трапезата си

Опасна ли е рибата, която слагаме на трапезата си

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Опасна риба

Ястията с риба са сред най-вкусните и обичани гозби, които слагаме на трапезата си поне веднъж седмично по препоръка на специалистите по хранене. Но може ли да се окаже, че рибата, която хапваме с такова удоволствие, е вредна за здравето ни?

Съвременният начин на живот оставя своя сериозен отпечатък и върху рибата. Токсичните химикали, както и отпадъците от индустрията и бита се натрупват в рибите и морските дарове и могат да превърнат дори печената скумрия на фурна в опасна за здравето храна.

Експертите са категорични, че най-много тежки метали има в океанските и морски видове - риба тон, сьомга, риба меч, акула. Сред речните видове риба най-застрашени са дънните риби като шаран.

Риба меч

Най-често в рибите, добивани от Балтийско море и Тихия океан, се наблюдават повишени количества на живак, олово и кадмий, които са опасни за човешкото здраве, защото са токсични.

От Асоциация Активни потребители у нас са направили тестове на 12 марки замразена риба, закупени в началото на септември от пазара у нас. Всички изследвани марки са вносни, като освен за наличие на тежки метали е анализирана и информацията, представена на етикетите.

Добрата новина е, че от изследваните 12 търговски марки само в една има установено повишено съдържание на олово. Става дума за замразена цаца, уловена в района на Балтийско море. В същия продукт има също така и високи, но ненадхвърлящи позволените количества кадмий и живак.

Тестовете на Асоциация Активни потребители са установили и стойности на олово, попадащи в предупредителния сектор, за две проби от скумрия, уловени в Атлантика и Тихия океан.

Цаца

В три проби - въпросната цаца от Балтийско море, както и в хек от Северозападен Атлантик и скумрия от Атлантика се установяват количества на живак, попадащи в предупредителния сектор.

Опасна за човешкото здраве е само замразената цаца от Балтийско море, докато към останалите два продукта трябва да се подхожда с повишено внимание и да се ограничи до минимум тяхната консумация.

Повишените количества на олова в храната могат да станат причина за хронична умора, безсъние, анемия, колики. Кадмият причинява проблеми с бъбреците и черния дроб. Особено уязвими са бременните и кърмещите жени, както и децата на възраст под 3 години, за които е препоръчително да ограничат до минимум рибните продукти от менюто си.

Замразена риба

Анализът на етикетите на изследваните рибни продукти е установил, че при две търговски марки срокът на годност е изтекъл с повече от 3 месеца. Става дума за Пангасиус, който се предлага в Кауфланд, и Талапия, която се предлага от Метро.

От Асоциацията са констатирали, че при всички изследвани търговски марки прави впечатление силното оводняване на опаковките. Въпреки че при някои марки, особено при филетираните риби, стойностите на допълнително вложените фосфати, вода и глазура, са коректно отбелязани на етикетите, те достигат до 30 % от теглото на рибата.

Това е не само некоректен начин за реализиране на печалба, но и носи риск за здравето на хората, защото прекомерният прием на солеви разтвори оказва неблагоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest