събота, 26 юли

Манго

3,8888888888889 от 9 Гласа

Мангото е най-консумираният плод в света и е на пето място в света по отглеждане сред основните плодови култури в земеделието. Този сочен и вкусен плод е десет пъти по-консумиран от ябълките, а дори бананите „губят” с резултат 3 към 1 в полза на мангото. Манго (Mangifera indica, Anacardiaceae) е плодът на едноименното дърво, което достига 30-40 метра височина.

То е вечнозелено и дебели наситено зелени листа и гъста корона, достигаща диаметър от 10 метра. Родина на мангото е Индия и Югоизточна Азия, а днес расте свободно и в Пакистан и Бангладеш. Има десетки сортове манго, като по-известни сред тях са Алфонсо, Томи Аткинс и Кондо. Плодовете варират с големина от 5-6 см при най-малките и над 25 см при най-едрите плодове. Големите манго тежат до 2-3 кг.

Плодът манго има овална, крушовидна или бъбрековидна форма. Цветът варира между зелен, жълт, оранжево-жълт, оранжево-червен, а на вкус е обикновено сладък и ароматен, като напомня донакъде праскова и круша. Месестата част е сочна, с голяма плоска костилка в средата. Често мангото има едри целулозни частици, които трябва да се отстранят.

Макар и да е най-консумираният плод в световен мащаб и да е ценен от много народи заради огромния му хранителен състав, мангото е все още не толкова популярен плод в България. Разбира се, у нас от години може да се намери съвсем лесно по пазарите и големите супер маркети, но цената му е сравнително висока и все още се счита за екзотичен плод.

Манго

Мангото е култивирано е в Индия през 4-5 век преди н.е. и отглеждането му скоростно обхваща целия регион. Около 10-ти век мангото е пренесено до източна Африка, а от там се разпространява и на юг. Днес манго се отглежда във всички тропични зони на света. Имиджът му на супер плод е причина то да е любимо на милиони хора по света. Намира широко приложение в кулинарията и козметиката. В наши дни главните производители и износители на манго за Европа са Китай, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Филипините, Виетнам и Бангладеш, а производството на Индия е за покриване на нейните собствени нужди. Половината от световното производство на плодове се пада на мангото.

Състав на манго

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E, витамините С и провитамин А (бета-каротин). Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед и почти всички минерали и витамини, които го правят на практика „супер плод”. Мангото е без наситени мазнини и холестерол. Антиоксидантите в мангото са огромно количество.

Плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. В този плод се съдържа ксантонов дериват мангиферин, който не е често срещан.

Плод манго

Мангото има умерен гликемичен индекс (56) и нисък индекс на гликемично зареждане (5). 81% от плода е вода, като мангото е доста богато на въглехидрати (94 %), мазнините са 3 %, и 3% протейн. С няколко думи – мангото е една от най-пълноценните храни за човек, която му предоставя от всичко необходимо. Консумацията на едно манго покрива дневната нужда от жизненоважния витамин А.

Избор и съхранение на манго

Обикновено плодовете на мангото се берат все още зелени и са неравномерно оцветени. При избора на манго внимавайте да не изберете наранен плод. Той трябва да е полумек, с гладка повърхност. Наличието на черни петна е знак, че мангото е презряло. Зелените петънца пък подсказват, че плодът е все още зелен. В такъв случай е добре да го оставите на стайна температура до пълното му узряване. Зрелите плодове на мангото се съхраняват в хладилник до няколко дни. Самият плод е добре да се консумира пресен и леко охладен. Първо кората трябва да се обели, а след това месестата част да се отреже от костилката.

Манго в кулинарията

Мангото е и дълбоко залегнал в кулинарията, особено на източните азиатски държави. От него се приготвят различни и вкусни пюрета, сосове, кремове, сорбета. Сладкото и конфитюрът от манго е с уникален вкус. Не рядко манго се прибавя в различни салати или ястия с месо и риба. В Индия с манго се приготвят вкусни сосове и чътни. Индийците отдават специална почит на този плод. Те вярват, че мангото носи късмет и затова по време на празници хората в Индия украсяват вратите на къщите си с мангови листа, вързани едно за друго.

Ползи от манго

Полезните витамини, минерали и микроелементи превръщат мангото в отличен лечител. Доказано е, че мангото подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт. Огромните количества витамин А защитават кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това редовната консумация на плода помага за укрепване стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Салата с манго

Ред изследвания посочват, че мангото нормализира кръвното налягане. Мангото не съдържа наситени мазнини и холестерол, което го прави и отличен помощник в борбата с килограмите. Съществува дори мангова диета. Плодът има отлични засищащи свойства, но не бива да се прекалява с него, защото е с богато съдържание на въглехидрати.

Сокът от манго може да се смесва с различни други плодови и дори зеленчукови сокове. Плодовата течност има разслабващо, освежително и диуретично действие. Подходящ е при сърдечно-съдови заболявания, психическа и физическа умора, малокръвие, чернодробни и бъбречни заболявания. Има способността да засилва апетита.

Доказано е още, че мангото съдържа вещества, които предпазват организма от заразяване с инфекцията листериоза, откриха учени.

Листериозата е болест на бозайниците и птиците, която засяга нервната им система или вътрешните органи. Заразата с нея става чрез храни от животински произход и зеленчуци. Съединенията танин, които се съдържат и в семките на гроздето, блокират различните патогенни щамове на бактериите, включително и листерията, потенциално опасна бактерия, заразяваща месото.

Вреди от манго

На практика вреди от консумацията на манго няма. Проблеми могат да възникнат единствено при хората, които страдат от алергия, диабет, затлъстяване и диспепсия.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Тук виждаш публикация за Манго от категорията за различните продукти в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Манго е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш още информация за Манго? Пиши ни и нашите автори ще разширят статията.