петък, 28 август

Манго

Зряло манго
3.9 от 9 Гласа

Мангото е най-консумираният плод в света и е на пето място в света по отглеждане сред основните плодови култури в земеделието. Този сочен и вкусен плод е десет пъти по-консумиран от ябълките, а дори бананите „губят” с резултат 3 към 1 в полза на мангото. Манго (Mangifera indica, Anacardiaceae) е плодът на едноименното дърво, което достига 30-40 метра височина.

То е вечнозелено и дебели наситено зелени листа и гъста корона, достигаща диаметър от 10 метра. Родина на мангото е Индия и Югоизточна Азия, а днес расте свободно и в Пакистан и Бангладеш. Има десетки сортове манго, като по-известни сред тях са Алфонсо, Томи Аткинс и Кондо. Плодовете варират с големина от 5-6 см при най-малките и над 25 см при най-едрите плодове. Големите манго тежат до 2-3 кг.

Плодът манго има овална, крушовидна или бъбрековидна форма. Цветът варира между зелен, жълт, оранжево-жълт, оранжево-червен, а на вкус е обикновено сладък и ароматен, като напомня донакъде праскова и круша. Месестата част е сочна, с голяма плоска костилка в средата. Често мангото има едри целулозни частици, които трябва да се отстранят.

Макар и да е най-консумираният плод в световен мащаб и да е ценен от много народи заради огромния му хранителен състав, мангото е все още не толкова популярен плод в България. Разбира се, у нас от години може да се намери съвсем лесно по пазарите и големите супер маркети, но цената му е сравнително висока и все още се счита за екзотичен плод.

Манго

Мангото е култивирано е в Индия през 4-5 век преди н.е. и отглеждането му скоростно обхваща целия регион. Около 10-ти век мангото е пренесено до източна Африка, а от там се разпространява и на юг. Днес манго се отглежда във всички тропични зони на света. Имиджът му на супер плод е причина то да е любимо на милиони хора по света. Намира широко приложение в кулинарията и козметиката. В наши дни главните производители и износители на манго за Европа са Китай, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Филипините, Виетнам и Бангладеш, а производството на Индия е за покриване на нейните собствени нужди. Половината от световното производство на плодове се пада на мангото.

Състав на манго

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E, витамините С и провитамин А (бета-каротин). Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед и почти всички минерали и витамини, които го правят на практика „супер плод”. Мангото е без наситени мазнини и холестерол. Антиоксидантите в мангото са огромно количество.

Плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. В този плод се съдържа ксантонов дериват мангиферин, който не е често срещан.

Плод манго

Мангото има умерен гликемичен индекс (56) и нисък индекс на гликемично зареждане (5). 81% от плода е вода, като мангото е доста богато на въглехидрати (94 %), мазнините са 3 %, и 3% протейн. С няколко думи – мангото е една от най-пълноценните храни за човек, която му предоставя от всичко необходимо. Консумацията на едно манго покрива дневната нужда от жизненоважния витамин А.

Избор и съхранение на манго

Обикновено плодовете на мангото се берат все още зелени и са неравномерно оцветени. При избора на манго внимавайте да не изберете наранен плод. Той трябва да е полумек, с гладка повърхност. Наличието на черни петна е знак, че мангото е презряло. Зелените петънца пък подсказват, че плодът е все още зелен. В такъв случай е добре да го оставите на стайна температура до пълното му узряване. Зрелите плодове на мангото се съхраняват в хладилник до няколко дни. Самият плод е добре да се консумира пресен и леко охладен. Първо кората трябва да се обели, а след това месестата част да се отреже от костилката.

Манго в кулинарията

Мангото е и дълбоко залегнал в кулинарията, особено на източните азиатски държави. От него се приготвят различни и вкусни пюрета, сосове, кремове, сорбета. Сладкото и конфитюрът от манго е с уникален вкус. Не рядко манго се прибавя в различни салати или ястия с месо и риба. В Индия с манго се приготвят вкусни сосове и чътни. Индийците отдават специална почит на този плод. Те вярват, че мангото носи късмет и затова по време на празници хората в Индия украсяват вратите на къщите си с мангови листа, вързани едно за друго.

Ползи от манго

Полезните витамини, минерали и микроелементи превръщат мангото в отличен лечител. Доказано е, че мангото подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт. Огромните количества витамин А защитават кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това редовната консумация на плода помага за укрепване стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Салата с манго

Ред изследвания посочват, че мангото нормализира кръвното налягане. Мангото не съдържа наситени мазнини и холестерол, което го прави и отличен помощник в борбата с килограмите. Съществува дори мангова диета. Плодът има отлични засищащи свойства, но не бива да се прекалява с него, защото е с богато съдържание на въглехидрати.

Сокът от манго може да се смесва с различни други плодови и дори зеленчукови сокове. Плодовата течност има разслабващо, освежително и диуретично действие. Подходящ е при сърдечно-съдови заболявания, психическа и физическа умора, малокръвие, чернодробни и бъбречни заболявания. Има способността да засилва апетита.

Доказано е още, че мангото съдържа вещества, които предпазват организма от заразяване с инфекцията листериоза, откриха учени.

Листериозата е болест на бозайниците и птиците, която засяга нервната им система или вътрешните органи. Заразата с нея става чрез храни от животински произход и зеленчуци. Съединенията танин, които се съдържат и в семките на гроздето, блокират различните патогенни щамове на бактериите, включително и листерията, потенциално опасна бактерия, заразяваща месото.

Вреди от манго

На практика вреди от консумацията на манго няма. Проблеми могат да възникнат единствено при хората, които страдат от алергия, диабет, затлъстяване и диспепсия.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (1)

0
0
Отговор
Alfa

2015-07-17, Оценка 5.0 от 5 за Манго

С този странен мирис и привкус на моркови, и консистенция на неузряла праскова, нормално да не навлязал толкова на пазара...

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Тук виждаш публикация за Манго от категорията за различните продукти в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Манго е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш още информация за Манго? Пиши ни и нашите автори ще разширят статията.