Сирене Бри

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Бри

Бри е френско сирене с благородна плесен, спадащо към групата на меките сирена. Наричано често „кралицата на сирената”, Бри е навярно най-популярното, познато и обичано по цял свят френско сирене. Неговото симпатично име идва от историческа френска област Бри, разположена в централния регион Ил дьо Франс, департамент Сен-е-Марн. Именно там през Средновековието за първи път е направено този мек и ароматен деликатес.

Бри се произвежда от краве мляко, има леко сивеещо-жълтав цвят и е покрито с благородна плесен, бяла на цвят. Конситенцията му е леко желеобразна под плесента и има лек пикантен вкус с лек дъх на амоняк и плодови нюанси.

Бри притежава изразен аромат с лек привкус на ядки. Този млечен шедьовър зрее между 2 и 4 седмици – колкото по-дълъг е процесът на зреене, толкова вкусът и ароматът му се обострят. Бялата му плесенясала коричка е изпъстрена с бежово-розови петна.

Носещо прозвището „Кралско сирене“, през Средновековието Бри е било един от налозите, които се изплащали на френските крале. Производството на този специалитет било концентрирано само в селските ферми до втората половина на 19-ти, но популярността му се разраства, а логично и търсенето на Бри придобива все по-големи мащаби.

Началото на промишленото производство на Бри се става в края на 19–ти век. Едва в началото на 20-ти век Бри започва да се произвежда масово, във вида, в който го познаваме и днес.

Видове Сирене Бри

Сирене Бри

Бри де Мо (Brie de Meaux)

Наричано „Кралско сирене”, защото било сред любимите на Карл Велики, кралица Марго и Хенри IV. След Революцията придобило прозвището Кралят на сирената). Произвежда се в околностите на град Мо от непастьоризирано краве мляко. Зреенето му отнема около 3 седмици, а за една пита са необходими 25 л мляко;

Бри де Мелен (Brie de Melun)

Този вид Бри е запазена марка на фермите. Има мека пастообразна вътрешност под бялата плесен, изпъстрена с кафеникави ивици. Отличава се с висока масленост - около 45%, но има уникален плодов привкус. Една пита се произвежда от 14 литра краве мляко и зрее 4 седмици;

Бри де Куломие (Brie de Coulomiers)

– това подразделение на Бри започна все по-често да се спряга само като Куломие и да се обособява като отделен вид сирене.

Brie de Meaux и Brie de Melun са запазена френска марка и са защитени в ЕС от 1980 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход от френския район на Бри. Все пак сирене Бри се произвежда из цели свят, като дори американското Бри печели световни награди за вкус и качество.

Състав на сирене Бри

Обикновено сиренето Бри съдържа между 45 - 50% мазнини и 20 - 25% - белтъчини. Този френски млечен шедьовър е добър източник на протеини и мазнини, затова и не бива да се прекалява с неговата консумация. В 100 г Бри може да се съдържат около 30-40 г протеин в някои случаи. В него също така се откриват завидни количества на Витамин B12 и Витамин B2.

Приблизителна хранителна информация за 100 г сирене Бри:

Калории 334 Ккал; Мазнини 28 г; Холестерол 100 мг; Натрий 629 мг; Протеини 21 г; Калций 18% от необходимата дневна доза.

Меки Сирена

Как се прави Бри?

Обикновено Бри се произвежда в пити с диаметър между 30-60 см. и дебелина 3-5 см. Смята се, че по-дебелите пити са с по-лошо качество, защото средата им остава не добре узряла, а краищата им презряват. По правило фината, бяла плесен е ядлива макар и да няма вкус. Някои определят аромата и вкуса на бри, като леко гъбен.

Производството на Бри може да стане както от пълномаслено, така и от обезмаслено краве мляко, подсирено с мая за сирене при телесна температура на млякото. За изваждането на пластовете сиренина, която се отцежда, се използват специални сита. Сиренината се посолява и подквасва с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candidum, Penicillium camemberti).

Това са същите бактерии, които се ползват и при Камембера и с бактерията Brevibacterium linen. Бри трябва да зрее при температура 10 градуса минимум 3-4 седмици за най-добър вкус.

Питите Бри се оформят на плоска торта с диаметър от 22 до 36 см. Оригиналното Бри е нестабилизирано сирене, с комплексен вкус и аромат, които се проявяват едва, когато повърхността му стане леко кафява. Само тогава Бри е зряло.

Кулинарно приложение на Бри

Само по себе си Бри е толкова ароматно и вкусно, че не е необходимо да го подлагате на каквато и да било кулинарна употреба. Най-добре е да го поднесете на малки резени на стайна температура, комбинирано с плодове или сладко. Често Бри се поднася просто с препечена филия или брускети. Дъхавият му аромат се съчетава отлично със смокини, пъпеши, грозде, ябълки.

Почти е закон, когато поднасят Бри с плодове, виното, което завършва идилията от вкусове, да е бяло (разбира се, върви и с червено). Бри отлично се съчетава с шампанско и пенливи вина, както и с Шардоне, Пино Ноар, Шато Кларк, Траминер, Мускат.

Уникалният вкус и щедър аромат на Бри го правят често изпозлвано в различни сосове. Освен с плодове, това френско меко сирене постига вкусова симбиоза и с меса и зеленчуци. Комбинира се добре и с ядки.

Избор и съхранение на Бри

Доброто сирене Бри може да разпознаете по недебелия размер, опушено жълтата мека вътрешност и бялата благородна плесен със съвсем леко по-тъмни нюанси. Презрялото Бри може да разпознаете по покафеняването на плесеновата обвивка и силния мирис на амоняк.

Обикновено една разрязана пита Бри спира процеса на зреене и от там насетне жизненият й цикъл върви на обратно. Разрязаната пита Бри няма голям срок на годност – най-често само няколко дена. Една цяла пита Бри с ненарушена цялост може да издържи при съхранение в хладилник и температура до +4 градуса.

Вижте също каква е разликата между Бри и Корниш Бри. Разберете и как да си приготвите круши със сирене Бри или турон от Бри за вашата празнична трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
53
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Бисер Генев
Бисер Генев
Пишете, че имате сравнение на бри с камамбер. Къде ви е статията? Може би е "някъде измежду другото". Или си оправете сайта или не твърдете, че имате такава статия. Сайта вие предимно рекламно насочен, а не юзер френдли. Не рабирате ли, че така губите посетители.
22.12.2013 19:41
6
1