Кетчуп

Кетчуп

Кетчупът (ketchup) е безспорно най-популярният сос в света, любим на милиони хора, които ежедневно овкусяват хот дога или пицата си с него. Този продукт е толкова масов, че в почти всички заведения за хранене може да го получите без проблем, в повечето случаи дори напълно безплатно.

Любима на хора от всички възрастови групи, кетчупът е доматен сос, който се приготвя на основата на доматено пюре, оцет, нишесте, овкусени със сол, захар и различни подправки. В някои случаи в кетчупът се добавят и чушки, лук или чесън.

История на кетчупа

Историята на кетчупа започва някъде през 17 век в Англия, но всъщност за негова родина се счита Китай. Преди 3-4 века на Острова започват да се доставят пратки с интересен сос от Азия, чиито основни съставки били аншоа, орехи и гъби и никакъв помен от домати.

Азиатският сос носел името koechiap и ke-tsiap. В груб превод от древнокитайски името означава „маринована риба” или „разсол от осолена риба или мекотели”.

Английските моряци са тези, които за първи път добавили домати в древния азиатски рибен сос. Това се случва някъде през 19 век и оттогава възниква наименованието catchup или ketchup.

Хот дог с кетчуп

Навярно заради уникалният вкус и универсалността му, кетчупът набира популярност с бързи темпове и скоро се разпространява из цяла Европа. Разновидност на оригиналната азиатска рецепта се е запазила и до днес. Сосът се приготвя от гъби и маслини, но се среща изключително рядко.

Индустриализацията на кетчуп се случва през 1876 г, когато в магазините сосът се появява за първи път. Предприемчивият и находчив производител и търговец е Хенри Хайнц. След Великобритания, кетчупът става известен и в САЩ. Масово в цяла Европа кетчуп започва да се продава след Втората световна война.

И така до ден днешен, когато кетчупът е навсякъде. Една от последните иновации в производството му е предлагането на соса в малки дозирани пакетчета в заведенията за бързо хранене. От 2000 г пионерът в производството на кетчуп въведе още един маркетингов трик, за увеличаване на продажбите на кетчуп.

На пазара се появиха доматени сосове в различни цветове – зелено, синьо, лилаво, розово, оранжево и др. Оцветяването се получава с добавянето на натурални или изкуствени оцветители.

Състав на кетчупа

Съвременната рецепта за кетчуп повелява във вкусния сос да има доматен сос, оцет, захар, сол, лук, чесън и подправки, като канела, карамфил, индийско орехче, червен пипер, джинджифил, чили или пък кайенски пипер.

Сос Кетчуп

Заради доматите, които са преобладаваща съставка в кетчупа, сосът е богат на доста активни биохимични елементи. Главно място сред тях заема ликопенът - мощен антиоксидант, на който се дължи червения цвят на доматите и който се бори със свободните радикали, като запазва младостта на клетките в тялото ни.

На пазара обаче може да намерите различни видове кетчуп на евтина цена, чието съдържание не е изцяло натурално, а е с добавка на подобрители и консерванти. Така например в един средно статистически кетчуп се съдържат: доматен сок 38%, доматено пюре 27%, захар 16%, вода 11%, сол, лимонена киселина, модифицирана скорбяла, консервант - калиев сорбат и/или натриев бензоат и различни видове подправки.

В 100 г кетчуп се съдържат: 90-100 ккал; 1.74 г белтъчини; 25.15 г въглехидрати; 0.31 г мазнини; 16709 мкг ликопен.

Избор и съхранение на кетчуп

Разхождайки се из щандовете със сосове в големите магазини ще откриете огромно разнообразие от кетчуп – различни марки, с различни вкусове и подправки и, разбира се, различни цени. Правилото е следното – колкото по-евтин е един кетчуп, толкова по-малко натурални съставки има в него.

Препоръчително е да избирате по-скъпите разновидности и марки кетчуп, което ще ви гарантира и по-добър вкус. Задължително съблюдавайте съдържанието и срока на годност, отбелязани на опаковката. Когато отворите тубата с кетчуп, задължително я съхранявайте в хладилник.

Кулинарна употреба на кетчуп

Приложението на кетчуп в кулинарията е на практика необятно, като изключим, разбира се, сладкарството. По правило кетчупът е подправка под формата на сос към различни ястия. Намира много добро съчетание с други съставки в различни дресинги, сосове и маринати за меса или зеленчуци. Той овкусява месото с голяма ефективност, заради наличието в него на киселина и захари. Сандвичи, хамбургери и хот-дог са първи приятели на кетчупа.

Вкусът на доматения сос е много подходящ за добавка към сурово-пушени или термично обработени колбаси, като салами, кренвирши, наденица. Кетчупът отлично допълва вкуса на всякакви видове меса - печено на скара или във фурна червени и бели меса, но освен това е любим на мнозна от нас за подправянето на пица, паста, някои салати и т.н.

Ползи от кетчупа

Купичка кетчуп

Натуралният кетчуп, който е приготвен само от естествени продукти, може да се счита за пълноценна храна, която ни носи ползите на всеки отделен продукт, който влиза в състава му. Заради активните вещества в доматите и най-вече ликопенът, който се увеличава при термичната обработка на доматите, кетчупът би могъл да е добър помощник за понижаване на лошия холестерол в тялото при ежедневна консумация в умерени количества.

Силният антиоксидант разрушава опасната за сърдечно-съдовата система разновидност на холестерола. Това от своя страна спомага за нормалната работа на сърцето, за което има данни от специални научни изследвания с доброволци.

Ако в кетчупът има добавка на люти чушки или кайенски пипер, това означава, че той съдържа и капсацин. Той от своя страна има множество доказани положителни действия върху здравето ни – действа като обезболяващо, което спира възпалителните процеси в организма и е в състояние да пребори настинка, простуда и грип. Лютите чушки са и силен антиоксидант, за което „вина” има бета-каротин, който е враг на вредните свободни радикали.

Вреди от кетчупа

Както загатнахме по-горе, съдържанието на кетчуп е най-важно, за да можете да прецените дали той е ако не полезна, то поне не вредна храна. Имайте предвид, че не всички видове кетчуп са полезни, заради наличието в тях на различни подобрители, оцветители, консерванти и стабилизатори. В някои видове кетчуп дори не се съдържат домати, а по-скоро нишесте, вода, ароматизатори и оцветители.

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати