Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Първият кетчуп е бил от гъби

Първият кетчуп е бил от гъби

Първият кетчуп е бил от гъби

Дали на някого някога му е хрумвало, че първият кетчуп е бил направен от гъби? Да, правилно прочетохте, не от домати, а от гъби. Нека разгледаме историята на този кетчуп и как се приготвя.

История на кетчупа от гъби

В Англия преди много години кетчупът е бил приготвян изцяло и само от гъби, а не от домати. В наши дни, както всички знаем, кетчупът се прави на доматена основа. Родината на гъбеният катчуп е Великобритания. В САЩ кетчупът от гъби се е правил още през 1770 година, в колиниите, които говорели английски език в Северна Америка.

В готварска книга от град Чарлстон, Южна Каролина, която е написана от Хариот Пинкни Хори през 1770 г, е споделена рецепта за гъбен кетчуп, в който освен гъби са използвани и два белтъка, за да може кетчупът да бъде избистрен. В тази книга има рецепти и за орехов кетчуп.

В книгата Английското готварско изкуство, публикувана през 1788 г и чиито автор е Ричард Бригс, се съдържат рецепти както за гъбен, така и за орехов кетчуп.

2. Съставки и приготвяне на гъбен кетчуп

Гъбен кетчуп

За да се приготви кетчуп от гъби, те трябва да са цели и да бъдат поставени в кутия, да са поръсени със сол и затворени. Трябва да се изчака, докато гъбите не отделят течност и кутията не се напълни с вода. След това тези гъби се готвят във фурната заедно с течността. Към тях се добавят индийско орехче, черен пипер, сол. След като са готови, се отцеждат от водата.

За направата на гъбен кетчуп се използват няколко вида гъби. Има версии за приготвянето на този кетчуп, в които се ползва и оцет. След като гъбите са сготвени, се пасират и така се получава кетчупът. В някои рецепти се използват сушени, вместо пресни гъби, както и червено вино. След като е готов, една трета от кетчупа се редуцира, след което останалият кетчуп се слага в бурканчета.

3. Използване на кетчуп от гъби

Първият кетчуп е бил от гъби

През XIX-ти век за направата на някои сосове е използван гъбеният кетчуп. През 1857 година е написана рецепта за така наречения "лагерен кетчуп", който се прави на основата на кетчуп от гъби, а това, което се добавя, са бира, бяло вино, аншоа, шалот, индийско орехче и черен пипер. Всички тези съставки се смесват и се оставят да престоят 14 дни, след което се слагат в буркани.

Друга рецепта за този лагерен кетчуп включва кетчуп от гъби, оцет, кетчуп от орехи, аншоа, соя, чесън, лют червен пипер и сол.

Гъбеният кетчуп се използва за овкусяване на шотландска кафява супа, хлебна супа, която се прави с говеждо месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest