Киноа

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Киноа сурова

Киноата /Chenopodum quinoa/ е едногодишно растение с широки листа. По-често смятана за зърно, киноата всъщност е подобна на зелените листни зеленчуци като спанак и цвекло. Тя е преоткритата суперхрана - древно зрънце, което някога се е смятало за златото на инките.

Днес киноата е все по-често срещан елемент в модерната кухня, защото е богата на аминокиселини (протеини) семе, което има зърнеста, кремообразна и лека текстура, наподобяващ на орехи вкус, когато е подложено на термична обработка. Киноата е достъпна целогодишно, като се продава пакетирана или насипна в повечето хранителни магазини.

Киноа е култивирана за първи път в Андите - в Перу, Чили и Боливия, преди около 5000 години. По-късно в опитите си да разрушат и контролират южноамериканските индианци испанските завоеватели забраняват отглеждането на киноа и даже заплашват със смърт всеки, който се опита да я култивира. Завоевателите предложили като заместител на киноата пшеница, но така или иначе не успели да я наложат напълно.

В наши дни най-големите производители на киноа са Чили, Перу и Боливия. Наричат я дребен ориз, макар че технически погледнато тя не е истинска зърнена култура, а както бе споменато, киноата е от един род с цвеклото, лобода и спанака.

Състав на киноа

Растението киноа

Киноата е много богата на протеини - около 14-20%, много добър източник на витамин Е и В. Киноата е единственият природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой. Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на киноата е нейния нисък гликемичен индекс.

Киноата е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин - аминокиселини, които са в много ниски стойности при други зърнени култури. Тя съдържа още и албумин - протеин, намиращ се в кръвния серум, яйчник белтък и месото на много животни. В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.

100 г киноа съдържа 14 г белтъчини, 6 г мазнини, 7 г фибри, 64 г въглехидрати и 368 Ксаl.

Видове киноа

Видове киноа в купички

- Обикновена киноа - има дребни бели или светлобежови семена. Този вид киноа най-често се среща в Перу;

- Червена киноа - наричана често кралска киноа, има едри червеникави семена и специфичен вкус. Кралската киноа се отглежда предимно в Боливия, при определени климатични условия;

- Черна киноа - идентична с хранителния състав на останалите видове киноа, този вид е идеален за приготвянето на атрактивни салати с киноа.

Избор и съхранение на киноа

Винаги когато купувате киноа, без значение дали е пакетирана или не, се уверете, че няма следи от влага. Цената на киноата варира - от 8 до 10 лв за 500 г.

Когато се чудите какво количество киноа да купите, не забравяйте, че по време на готвене тя увеличава три-четири пъти размера си. Киноата се вари подобно на ориз.

Семената от киноа задължително трябва да се съхраняват в плътно затворен буркан, ако са сварени - във фризер или хладилник, а преди употреба трябва да се измият старателно с вода, за да се премахнат сапонините.

Киноа в кулинарията

Рецепта с киноа и пиле

Голямо предимство на киноата е, че не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват сравнително бързо - приблизително за 15 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни и се пукнат, значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, зрънцата ѝ са леко хрупкави.

Киноата намира широко приложение в менюто не само на вегетарианците, но и на много хора, консумиращи месо. Всички рецепти, които се приготвят с ориз, булгур, кускус могат да бъдат приготвени и с киноа. Киноата може да се добави към супи, зеленчукови и месни ястия. От семената се правят пилафи, салати с киноа и десерти. Кашата от киноа може да се дава на бебета след навършването на 7 месеца.

С киноа се приготвят хляб и хлебни изделия, както и слабоалкохолна напитка с вкус, наподобяващ този на бирата. Сварената киноа, гарнирана с малко обезмаслено сирене, е чудесна здравословна закуска.

Киноата може да се консумира и под формата на кълнове. За целта зрънцата трябва да бъдат накиснати във вода за около 12 часа, след което те се изваждат внимателно и се поставят върху чиста марля на тънък пласт. Покълналата киноа е страхотна добавка към много салати, но може да се консумира с самостоятелно - гарнирана с малко чесън и балсамов оцет.

Ползи от киноа

Варене на киноа

- Помага при мигрена. Ако сте склонни към получаване на мигрена, пробвайте да добавите киноа към диетата си. Тя е добър източник на магнезий - минерал, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена;

- Киноата защитава от сърдечна недостатъчност. При направено изследване в Щатите, където сърдечната недостатъчност е една от основните причини за хоспитализация при по-възрастното население, се оказвало, че хората, които приемат редовно пълнозърнеста закуска с киноа, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност;

- Фибрите, съдържащи се в пълнозърнестите храни, предпазват от рак на гърдата при жените. Доказано е, че хранителен режим, богат на диетични фибри и плодове, осигурява защита от рак на гърдата при жените в периода преди менопаузата. Приемът на концентрирани на фибри храни намалява рискът от рак на гърдата значително;

- Киноата оказва значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е киноата, поне 6 пъти седмично е особено добра идея за жените в периода след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване;

- Пълнозърнестите храни действат още като силен протектор срещу детската астма;

- Помага в предотвратяването на появата на жлъчни камъни. Консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, като киноа може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур;

- Защитава от рак колкото/или даже повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се провеждат изследвания, които са свързани не със „свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна сила, а с тяхната „прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и след това се абсорбира. Пълнозърнестите храни имат точно такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е много вероятно тя да е по-добър агент срещу риска от рак;

- Лигнаните (растителни полифеноли; фитоестрогени), съдържащи се в пълнозърнестите храни, ни предпазват от заболявания на сърцето. Един вид фитонутриент, който е особено концентриран в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Лигнанът ни защитава не само от рак на гърдата, но и от други форми на рак, също така и от различни болести на сърцето;

- Киноата и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет 2 вид. Киноа, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на минерала магнезий.

Пудинг с киноа

За да включите по-често вкусни и ползени рецепти с киноа, разгледайте тези апетитни предложения за:

- кюфтенца с киноа;

- супи с киноа;

- десерти с киноа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.6
56
47
36
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
КОСА
КОСА
Може ли да се отглежда в България. Аз скоро открих киноята и се пристрастих към нея.И тези семена дали ще поникне? И отслабнах
13.12.2013 08:50
24
1