Киноата е изключително полезна храна, която заслужава да получи почетно място във вашата кухня. Тя се отглежда повече от пет века в Андите и е известна под наименованието "златото на инките".
През последните няколко години киноата бързо увеличава популярността си сред привържениците на здравословното хранене, за които са важни хранителните стойности на консумираната храна.
Тази "псевдожитна култура" присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се комбинира с различни ястия. Често служи като заместител на ориз и макаронени изделия.
Ползи за здравето:
Киноата снабдява човешкия организъм с много повече антиоксиданти от всички други зърнени храни. Използва се в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето.
Консумацията на киноа може да намали риска от поява на:
•сърдечно-съдови заболявания;
•хемороиди;
•запек;
•високо кръвно налягане;
•рак на дебелото черво;
Какво съдържа киноата?
Киноата е богат източник на:
• Протеини - веганите и вегетарианците са влюбени в киноата, поради високия процент на съдържание на протеини. Анализите показват, че киноата е "пълен протеин", който съдържа всички незаменими аминокиселини.
• Фибри. В киноата има почти два пъти повече фибри от останалите зърнени храни. Това означава, че може да помогне при запек, да намали риска от появата на хемороиди, както и да бъде съюзник в отслабването.
• Минерали, особено магнезий - една чаша сурова киноа има 83% от препоръчителната дневна доза магнезий.
• Желязо - в една чаша неварена киноа има 43% от препоръчителната дневна доза на желязо.
• Рибофлавин (B2). Рибофлавинът, както и магнезият, може да помогне за предотвратяване и намаляване на главоболието.
Киноата не съдържа глутен и много лесно се усвоява от организма. Все повече хора се опитват да изхвърлят глутена от диетата, така че киноата чудесно се вписва в безглутеновата диета.
Приготвяне на киноа:
Имайте предвид, че киноата набъбва по време на готвене, и че от 1 чаша сурова киноа ще получите около 3 чаши варена. Преди да започнете с приготвянето на киноата, се препоръчва да я измиете в цедка и същевременно да триете с дланите. Опитайте няколко зърна и ако имат горчив вкус, продължете с измиването.
Киноата се вари във вода. За приготвянето на една чаша киноа, са достатъчни две чаши вода. Най-добре е първо водата да заври и след това да добавите киноата. Варете на ниска температура 15-20 минути.
Консумирайте киноата в комбинация със зеленчуци или плодове, или я добавете в супи и салати. Бъдете креативни, защото вкуса на киноата позволява безкрайни кулинарни експерименти.
Определено си струва да дадете шанс на киноата да обогати вашата трапеза и да подобри живота ви!
Коментари