Розмарин

Розмарин

Розмаринът представлява вечнозелен полухраст с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Розмаринът достига височина от 20 до 80 см. Клончетата му са покрити с тесни, линейни, завити в краищата, белезникави отдолу листа. В основите на тесните листа на розмарина са събрани в снопчета цветове, които са синкави или виолетови на цвят. Розмаринът цъфти от юни до август, като плодовете му наподобяват орехчета.

Популярността на розмарина идва още от древните гърци, които са го ценили като свещено растение. В Европа розмаринът е донесен от монаси, като след това широко започва да се използва в Португалия, Испания, Италия, Франция, Гърция, Англия, Скандинавия и Германия.

В България популярността на розмарин не е толкова голяма. Розмаринът като естествена диворастяща култура се среща по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Още в библейските времена розмаринът се споменава, каро растящ по хълмовете на Ливан. Други имена, с които е известен още розмаринът е ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роса.

Отглеждане на розмарин

Името розмарин идва от латинското име rosmarinus, което навярно означава морска роса. Днес розмаринът може да се отглежда в градини и балкони. Отглеждането в саксии изисква розмаринът да се подстригва, за да не стане рехав и не толкова красив. В градина той може да израсте доста голям и все още да не загуби привлекателността си.

Розмаринът може да се размножава от съществуващи растения чрез отрязване на връх с дължина 10-15 см, махане на няколко листа от долния му край и директно забождане. Най-големи производители и доставчици на розмарин по настоящем се явяват Франция, Италия, Испания и Гърция. Розмаринът е подправка, на която се използват листата. Химичният състав на листата на розмарина съдържат до 2% етерични масла, дъбилни вещества, смоли и др. Според изследвания розмаринът може да се използва като консервант и като добавка за някои видове напитки.

Сух розмарин

Розмаринът вирее най-добре на слънчево и топло място, като понася и по-сух въздух. Важно е растението на розмарина да да се пази от течение. То трябва постепенно да привиква към промяната на температурата и светлината. Препоръчително е през есента розмаринът да се внася за по 1 - 2 седмици на полусянка, преди да се внесе окончателно на закрито. През пролетта и лятото розмаринът може да стои на балкона. За зимата оптималната температура в затворено помещение е 10 - 12 градуса, а през лятото минималната трябва да е 20, ако растението е на открито.

Приложение на розмарина

Важно е да знаете, че розмаринът притежава силен сладникав аромат на камфор, напомнящ мириса на бор. Като подправка розмаринът е предпочитан заради много пикантния и леко остър вкус. Розмаринът намира широко приложение и във фармацефтичната промишленост, където се използва за изготвяне на лекарствени препарати, лекарствени чайове, настойки, мазила, пластири. Изключително широко приложение розмаринът намира в получаването на етерични масла, които се използва и в козметичната промишленост.

Подправката розмарин се получава от сритите листа на растението. В неголеми количества най-вече заради особено силния аромат и вкус, розмаринът е подходящ като притурка към супи, салати, месни пълнежи, към печено месо, печени птици, гъби, варена риба, червено и бяло зеле и към маринати. В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначени и грахови супи.

Розмаринът придава доста приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, риби, яйчно тесто, като същевременно е отлична подправка за агнешко, гулаш от говеждо, овнешко и доматена супа, а също така на говеждо, овнешко и телешко. Розмаринът е и подходящ да се сложи на меса, приготвени на грил.

В кулинарията розмаринът се използва най-вече заради способността му да подтиска специфичната миризма на някои видове меса, като овнешко и свинско. Специалистите отдавна знаят, че розмаринът придава на месото дивечов аромат. Като цяло розмаринът се използва също както и дафиновия лист. Важно е да се знае обаче, че при прекалено дълго задържане розмаринът може да придаде на блюдото горчив вкус.

Ползи от розмарина

Питки с розмарин

Многобройни са ползите от розмарина върху човешкия организъм. Розмаринът е ефективно средство срещу метеоризъм. Той подобрява храносмилането и оказва силно раздразващо действие върху кожата. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове.

Розмаринът оказва и лечебно действие при ниско кръвно налягане, нервно разстройство, чувство за напрегнатост. Изключително полезно средство е розмаринът при състояния на общо изтощение и полова слабост. Способства за повишаване отделянето на стомашен сок, като по-специално оказва благоприятно действие върху цялостната дейност на стомаха и червата.

Народна медицина с розмарин

В българската народна медицина розмарин се използва при нарушения на менструалния цикъл и за подобряване на апетита. Използва се и пир сърдечни неврози, кашлица и астма, а във вид на пластири - при ревматизъм. Приемайте го под формата на извлек - залейте 1 ч.л. изсушен розмарин с 200 мл вряща вода и запарете за около 4 часа. Прецедете и пийте сутрин и вечер на гладно.

Използва се и като дезинфектант на кожни рани под формата на водни бани. Половин час преди къпане поставете във ваната марлена торбичка, в която има 50 г марля с розмарин на прах.

5 11
4 8
3 6
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ТОШКО
ТОШКО
13.12.2014 19:57
харесва ми, ще си посадя розмарин в саксия
2
0