Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кратка история на обредния хлябОбредният хляб е хляб с различни видове предназначения, който се изпича по случай календарни и семейни празници. Декорациите върху обредния хляб имат символично значение.
За различните видове празници е имало специални...
04 Август
Хляб на сачСлед като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват.
Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача....
08 Февр.
Хляб на конциЗагряваме фурната на 180°C и слагаме хляба да се пече.
Като придобие хубава златиста коричка, изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Пухкавият хляб на конци е готов....
11 Март
Соден хляб на сачЗа да поставим соденият хляб на сача, първо поставяме самият сач на дъното на фурната, пускаме я на горен и долен реотан на 250 °C.
След като се е загрял сачът, поставяме малката питка и печем до готовност....
08 Февр.
Пухкав хляб на рулцаСлед това разрязваме тестото на 3 части. Всяка част оформяме на топка и разточваме на кора.Подвиваме две успоредни страни навътре, а след това подхващаме от едната неподгъната страна и навиваме на рулца....
18 Юни
Селски Хляб на пещКогато е добре загрята, си поставяме хляба с помощта на лопатата в пещта и веднага затваряме вратичката.
Оставяме за около час-час и половина да се пече....
09 Дек.
Питки (хляб) на тиганТози вкусен хляб на тиган се консумира, докато е още топъл и дори горещ.
Става тройно по-вкусен, ако намажете пърленките с малко масълце....
25 Юли
Сладки гевреци във формата на хлябОпитайте и се насладете на тези сладки гевреци във формата на хляб!...
11 Май
Арменски хляб Лаваш на фурнаСлед това сложете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 6-8 части.
Вземете едната и я разточете на тънка кора.
Печете лаваша в предварително загрята на 220°С фурна за 2-3 минути върху обърната тава....
26 Окт.
Хляб без мая на сачТова тесто си го разделяме на няколко части, след което с помощта на набрашнени ръце оформяме плоския хляб.
Правим си няколко разреза....
10 Февр.
Хляб Чапати на сух тиганСлед това време тестото се оформя на фитил и от него се откъсват с ръце топчета, около 6 бр. трябва да бъдат.
Междувременно се загрява тиган на котлона на средна степен....
10 Май
1
Хляб на балончета с подправкиСлед като втаса за около 40 минути го нарежете на 56 малки топчета, като първо го разрязвате на 2, после всяка част на още две и така докато получат топчета с големината на орех....
16 Май
Хляб на балончета със сиренеСипва се в средата на брашното с останалите продукти без сиренето и яйцето и замесваме меко тесто. Втасва 30 минути.
Късаме топче тесто и сплескваме с ръце на питка....
28 Юли
Домати и хляб на фурнаВ приготвената тава за печене се подреждат кубчетата хляб, доматите и сиренето на пластове. Разбиват се яйцата, млякото, магданозът в голяма купа. Поръсват се със сол и черен пипер....
09 Февр.
История на фондютоСпоред разказваните истории то било изобретено от швейцарските пастири през 14 век, които прекарвали дълго време в планината. Те разполагали само с вино, хляб и сирене като храна....
11 Април
История на марципанаУ нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено...
12 Януари
История на КолатаКаква е историята на тази уникална и единствена по своя вкус разхладителна напитка е въпрос, на който много хора могат да дадат задоволителен отговор, но в съпоставка на двете напитки историята им изглежда забавна и любопитна...
09 Март
История на сиренетоВ САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на...
04 Юни
История на бургераХамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
26 Юли
История на сайдераСайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...
19 Юни
История на ислямаВсе пак тази последователите на религията днес оставят различни впечатления у хората по света, които не принадлежат към нея, затова е добре да се познават основните постулати на учението, за да се разбере - възникване, история...
21 Окт.
История на аметистаИсторията на аметиста не спира дотук. През Средновековието той бил наричан Епископки камък. С него се украсявали пръстените, носени от епископите....
23 Юни
История на артишокаЕдна легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара.
Тъй като се боял да не я изплаши...
07 Август