Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Кратка история на обредния хлябКратка история на обредния хляб
04 Август
Обредният хляб е хляб с различни видове предназначения, който се изпича по случай календарни и семейни празници. Декорациите върху обредния хляб имат символично значение. За различните видове празници е имало специални...
Хляб на сачХляб на сач
08 Февр.
След като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват. Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача....
Хляб на конциХляб на конци
11 Март
Загряваме фурната на 180°C и слагаме хляба да се пече. Като придобие хубава златиста коричка, изваждаме и охлаждаме върху решетка. Пухкавият хляб на конци е готов....
Хляб на фурнаХляб на фурна
23 Юни
Пече до получаване на кафеникав загар....
Хляб на фурнаХляб на фурна
23 Юни
Пече до получаване на кафеникав загар....
Соден хляб на сачСоден хляб на сач
08 Февр.
За да поставим соденият хляб на сача, първо поставяме самият сач на дъното на фурната, пускаме я на горен и долен реотан на 250 °C. След като се е загрял сачът, поставяме малката питка и печем до готовност....
Пухкав хляб на рулцаПухкав хляб на рулца
18 Юни
След това разрязваме тестото на 3 части. Всяка част оформяме на топка и разточваме на кора.Подвиваме две успоредни страни навътре, а след това подхващаме от едната неподгъната страна и навиваме на рулца....
Селски Хляб на пещСелски Хляб на пещ
09 Дек.
Когато е добре загрята, си поставяме хляба с помощта на лопатата в пещта и веднага затваряме вратичката. Оставяме за около час-час и половина да се пече....
Питки (хляб) на тиганПитки (хляб) на тиган
25 Юли
Този вкусен хляб на тиган се консумира, докато е още топъл и дори горещ. Става тройно по-вкусен, ако намажете пърленките с малко масълце....
Сладки гевреци във формата на хлябСладки гевреци във формата на хляб
11 Май
Опитайте и се насладете на тези сладки гевреци във формата на хляб!...
Арменски хляб Лаваш на фурнаАрменски хляб Лаваш на фурна
26 Окт.
След това сложете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 6-8 части. Вземете едната и я разточете на тънка кора. Печете лаваша в предварително загрята на 220°С фурна за 2-3 минути върху обърната тава....
Хляб без мая на сачХляб без мая на сач
10 Февр.
Това тесто си го разделяме на няколко части, след което с помощта на набрашнени ръце оформяме плоския хляб. Правим си няколко разреза....
Хляб Чапати на сух тиганХляб Чапати на сух тиган
10 Май
1
След това време тестото се оформя на фитил и от него се откъсват с ръце топчета, около 6 бр. трябва да бъдат. Междувременно се загрява тиган на котлона на средна степен....
Хляб на балончета с подправкиХляб на балончета с подправки
16 Май
След като втаса за около 40 минути го нарежете на 56 малки топчета, като първо го разрязвате на 2, после всяка част на още две и така докато получат топчета с големината на орех....
Хляб на балончета със сиренеХляб на балончета със сирене
28 Юли
Сипва се в средата на брашното с останалите продукти без сиренето и яйцето и замесваме меко тесто. Втасва 30 минути. Късаме топче тесто и сплескваме с ръце на питка....
Домати и хляб на фурнаДомати и хляб на фурна
09 Февр.
В приготвената тава за печене се подреждат кубчетата хляб, доматите и сиренето на пластове. Разбиват се яйцата, млякото, магданозът в голяма купа. Поръсват се със сол и черен пипер....
История на фондютоИстория на фондюто
11 Април
Според разказваните истории то било изобретено от швейцарските пастири през 14 век, които прекарвали дълго време в планината. Те разполагали само с вино, хляб и сирене като храна....
История на марципанаИстория на марципана
12 Януари
У нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено...
История на КолатаИстория на Колата
09 Март
Каква е историята на тази уникална и единствена по своя вкус разхладителна напитка е въпрос, на който много хора могат да дадат задоволителен отговор, но в съпоставка на двете напитки историята им изглежда забавна и любопитна...
История на сиренетоИстория на сиренето
04 Юни
В САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на...
История на бургераИстория на бургера
26 Юли
Хамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
История на сайдераИстория на сайдера
19 Юни
Сайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...
История на ислямаИстория на исляма
21 Окт.
Все пак тази последователите на религията днес оставят различни впечатления у хората по света, които не принадлежат към нея, затова е добре да се познават основните постулати на учението, за да се разбере - възникване, история...
История на аметистаИстория на аметиста
23 Юни
Историята на аметиста не спира дотук. През Средновековието той бил наричан Епископки камък. С него се украсявали пръстените, носени от епископите....
История на артишокаИстория на артишока
07 Август
Една легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара. Тъй като се боял да не я изплаши...