Какво означава "ненатуралния мононатриев глутамат"? Глутамата се извлича от водорасли, има и модерен метод - чрез ферментация на нишесте, захарно цвекло, захарна тръстика или меласа. При всички случаи е натурален и произхода му е органичен. По цял свят се приема за по-здравословна алтернатива на солта. Използва се масово в китайската, японската, тайландската и в почти всички азиатски кухни. По подобен начин през 90-те се водеше кампания срещу маслото и яйцата и те бяха обявени за вредни. Днес няма съмнение, че това не е вярно. Същото се случва днес с продукти като, глутамат, глутен, бяло брашно, без да има доказана вреда за човешкия организъм. България е страна на фалшивите новини и на масова заблуда по отношение на това кое е полезно и кое не. Телевизионни готвачи не спират да повтарят колко вреден е зехтина за готвене, казват ни да готвим с олио, защото зехтина бил канцерогенен. Явно им плащат добре след като по цял свят зехтина се посочва като една от най-добрите мазнини, включително и за пържене.
Моите коментари