Според легендата уникалният начин за приготвяне на кафе с яйце започва от Швеция в края на 1800-та година. То се е превърнало в традиция за лютеранските църковни събрания на скандинавските американци в Средния Запад, наречена "църковно сутеренно кафе".
Добавянето на сурово яйце към кафето помага за извличането горчивината от зърната, както и подобрява съдържанието на кофеина. Резултатът е лека, кехлибарена течност с абсолютно никаква горчивина или киселинност и кадифена текстура, която е лесна за пиене.
За тази рецепта можете да използвате тенджера. Ще забележите, че след няколко минути варене, кафените частици ще се слеят заедно и ще се плуват на повърхността. Ето защо яйченото кафе има такъв мек вкус.
Съставки:
9 1/4 чаши вода;
3/4 чаша прясно смляно кафе ( грубо смилане);
1 яйце;
1 чаша студена вода.
Начин на приготвяне:
Сложете 9 чаши вода в съда, в който ще приготвяте кафето, и ги оставете да заврят на силен огън. Докато чакате да заври водата, трябва да разбъркате заедно кафето, останалите 1/4 чаша вода и яйцето в малка купа или мерителна чаша.
Когато водата заври, внимателно изсипете сместа в нея, като при необходимост намалете топлината, за да предотвратите загаряне. Варете 3 минути. Ще забележите, че кафето постепенно се свързва заедно в една маса, която плава в горната част на тенджерата.
Когато това стане махнете съда от котлона и изсипете 1 чаша студена вода. Нека течността постои за 10 минути, докато кафето се уталожи по дъното на тенджерата.
Прецедете кафето през фина цедка в чаши и сервирайте. Колкото по-дълго къкри сместа на тих огън, толкова по-силно става яйченото кафе, без да горчи.
Коментари