Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезна или вредна е пикантината?

Полезна или вредна е пикантината?

Полезна или вредна е пикантината?
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
Виж ››

Универсалните подправки и готовите бульони са улеснение в живота на всяка домакиня. Те са вкусни, винаги правят ястието перфектно овкусено и на практика отиват на всяка една храна – от салата до на практика всяка национална кухня.

С популяризирането на здравословния начин на живот все по-често започваме да се питаме –полезна или вредна е конкретна храна или подправка.

В случая с готовите подправки като Пикантина – въпросителните са много. Те съдържат огромно количество от съставки, много Е-та, вредата от които се популяризира през последните години. Днес на дневен ред е въпросът: полезна или вредна е Пикантината?

Пикантина

Нека се спрем на част от съставките. В Пикантина се съдържа нишесте, натриев глутамат, много Е-та и огромно количество сол. Вредата от солта знаем всички – прекалената консумация на сол води до високо кръвно, подуване, проблеми с бъбреците. Нишестето по принцип не е вредно, но ако имаме чувствителност към него или към глутен, то може то да не е най-подходящата съставка за нас. Е-тата, от друга страна, са доказано вредни. Някои – повече от други, като дори им се приписват канцерогенни свойства.

Нека обаче се спрем на най-спорната съставка в Пикантината, а именно – моноатриевият глутамат. Той е известен като „вкусът-убиец“ и най-често се използва в заведенията за бързо хранене, особено популярен е и в китайските ресторанти. И ако се чудите защо тези храни са толкова вкусни, причината е натриевият глутамат. Вредите от него са много. Известен е, че предизвиква непреодолим апетит към храните, които го съдържат. Така на практика употребяващите такива ястия често стават пристрастени. Реакцията на организма е, че иска още и още от тях.

Пилешка супа с пикантина

Той може да нанесе много поражения. Смята се, че води до наднормено тегло, главоболие, повишено кръвно налягане, сърцебиене. Вярва се още, че води и до увреждане на мозъчните клетки и може да предизвика Алцхаймер. Според някои учени натриевият глутамат е дори канцерогенен.

Заради всички тези вреди препоръките на Световната здравна организация са следните: не бива да консумираме храни, които съдържат натриев глутамат по-често от 2-3 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest