Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-вкусните морски риби

Най-вкусните морски риби

Морска риба

Ако трябва да посочим най-пълноценната и полезна храна на трапезата ни, това е рибата. Съветът на всички специалисти по хранене е тя да присъства в менюто ни най-малко два пъти в седмицата.

Когато избираме какво да ядем, винаги се ръководим първо от вкусовите качества, а след това мислим за полезните съставки. И след като знаем, че всички видове риба ще ни осигурят така необходимите омега-3 мастни киселини, витамин D и други полезни вещества, да се спрем на тези, които са и най-вкусни. Ще разгледаме най-вкусните морски риби.

Морската риба е много вкусна, според доста кулинари много по-добра от сладководната. Затова някои народи, като гърците примерно, не ядат изобщо речна риба, а само морска.

Особености на морските риби

Печена есетра

Специфичните особености на морските риби е, че месото им е по-твърдо и сухо, отколкото на речните, както и че съдържат повече йод и бром. Миризмата на йод е характерна за тях. Може да се премахне чрез лимонов сок, затова в рецептите традиционно присъства лимон.

Вкусни и деликатесни морски риби

Вкусни и затова деликатесни морски риби са чига, моруна, пъструга и есетра. Наричат ги още проходни риби, защото за известен период те са в сладки води, докато хвърлят хайвера си. Вкусът им е изящен и могат да се приготвят по много начини, но съветът на кулинарите е да не се претрупват с подправки. Колкото по-семпло, толкова по-ярко ще се отличи нежният вкус на месото.

Много ценен вид морска риба е треската. Месото на тази риба е бяло и плътно и напомня с уханието си на морските треви, а заради едрите кости се чисти и консумира лесно. В нейния черен дроб се събира рибеното масло, което е много здравословно. От месото на този вид риба се правят питателни рибни стекове.

Риба тон е морска риба

Няма как да не споменем най-популярната в Гърция морска риба - лаврак. Тази изключително вкусна риба е най-купувана в южната ни съседка, а рецептите за нейното приготвяне са безкрайно разнообразни.

В ресторантите обикновено предлагат риба морски език. Тя притежава крехко месо без кости, приятен аромат и изискан вкус. Има само един процент масленост и затова е възможно най-диетичното блюдо, което може да се приготви.

Един от големите обитатели на морето е риба тон. Тази приятна на вкус риба става за печене на грил или завита във фолио.

Сьомгата е друг вид морска риба, която е много вкусна, ако се изпече на грила, ако се изпържи, а от нея си прави и популярното карпачо.

С какво да консумираме морска риба?

Има една известна поговорка, че без вино, рибата е отрова. Вината са най-подходящата напитка, която да придружава блюдото. За пушена или варена риба избирайте бели вина, а за рибена чорба най-подходящо е червеното вино. Ако приготвите рибата с винен сос, изберете същото вино, от което да отпивате на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest