Сърдечните заболявания са първа причина за смърт в световен мащаб. Тенденцията е те постоянно да се подмладяват, като днес вече засягат и млади хора в разцвета на силите си. С това те се превръщат в един от най-сериозните рискови фактори.
Смята се още, че атеросклерозата е най-честата причина за животозастрашаващи инциденти, като например инфаркт и инсулт. Причините за нея са много – стрес, тютюнопушене, липса на физическа активност, нездравословна диета, наднормено тегло.
Много хора смятат, че стесняването на артериите ни е необратимо. Дори и да е истина, това не означава, че дните ви са преброени. Това означава, че има правилни и грешни мерки, които да предприемете. Един от най-важните фактори, за да се преборите с животозастрашаващите ефекти от нея - диетата.
Храната може да е естествен лек в борбата с много болести. Общите принципи са няколко – плодове и зеленчуци, без много захар и пържени храни. Ако спазвате това, ще бъдете здрави. Освен полезни обаче, конкретни продукти могат да са наистина чудодейни. Вижте в следващите редове примерна диета за борба с атеросклерозата.
Аспержите са един от препоръчваните зеленчуци за хора, които страдат от атеросклероза. Те пречистват артериите, защото са пълни с фибри и минерали; понижават кръвното налягане; пазят от съсирване на кръвта. Най-полезни са печени, задушени или гриловани. Някои ги предпочитат дори сурови – на салата.
Авокадо – то е много полезно на Омега-3 и Омега-6 наситени мастни киселини, които повишават нивата на добрия и намаляват тези на лошия холестерол. По този начин артериите се почистват. И още – богато е на витамин Е, който също ни пази от влиянието на холестерола, както и на калий, който понижава кръвното налягане. С авокадо можете да заместите майонезата върху сандвича си.
Броколите са друг суперзеленчук, полезен срещу атеросклерозата. Богати са на витамин К, който насочва калция към правилните места, като по този начин той не запушва и калцира артериите ни. Тези полезни свойства броколите споделят с друг зеленчук – спанака.
Много полезни са и мазните риби – сьомга, риба тон, скумрия. Те са пълни с полезни мастни киселини, които, както при авокадото, понижават нивата на лошия холестерол. Всеизвестен факт е, че рибата е любимата храна на сърцето ни. С подобни функции е и зехтинът.
Можете спокойно да консумирате и пълнозърнести храни. Овесените ядки, всички зърна, като булгур, чия, жито, киноа, амарант или елда са храна, която е много богата на фибри. А никой друг не се грижи така добре за артериите ни!
Коментари