Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»10 съвета за барбекюто на лятото…

10 съвета за барбекюто на лятото…

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Billa BBQ Season

Сезонът на барбекюто е почти тук. Задава се пълен с аромати на градинска свежест, на залязващо слънце, на топъл дъжд и лято. И на изкушаващи сочни меса и вкусни зеленчуци. И не само!

Защото барбекюто е нещо много повече от вкусна храна сред природата. То е и настроение на максимална степен, много смях, срещи със стари и нови приятели. А също и незабравими разговори с дъх на ароматен пушек, заредени с очакване за още милиони щури приключения.

Но, за да се насладим на всичко в пълния му блясък, трябва да сме сигурни, че не пропускаме нищо в приготовлението и изпълнението. Добър помощник и в този случай е BILLA. Грил приборите и съдовете от серията Chop&Grill ще ви направят истински майстори, при това ще готвите с удоволствие. От 9 май до 10 юли при пазаруване във веригата магазини BILLA на всеки 10 лева ще получавате по една промо точка, а с повече събрани промо точки може да вземете продуктите от серията Chop&Grill с 50% отстъпка. Условията на кампанията и повече информация за продуктите са налични тук.

Със серията висококачествени продукти на GreenPan няма начин да не поискате да сготвите всичко.

Ето и 10 съвета как най-добре да стане това:

да разпалим барбекюто

1. Горивото

Има няколко вида гориво за барбекю - газ, въглища и електричество. Разбира се, както с много други неща, така и тук - колкото специалисти по барбекю има, толкова и предпочитания. Даже и повече.

Според някои почитатели на барбекюто, дървените въглища са единствените, които могат да придадат неповторимия вкус на храната. Ако заложите на тях, бъдете сигурни, че качеството им е добро. И не се изкушавайте да използвате стари летви от огради, мебели, щайги и други. Освен че ще развалят вкуса на месото, може и да са опасни.

Газовите барбекюта са предпочитани заради контрола, който дават върху температурата, както и заради това, че почти няма нещо, което да не може да се сготви на тях.

Електрическият грил пък е идеален за онези, които не искат да чакат уикенда и палят барбекюто на балкона. И там или пък във фурната в кухнята може да удвоите удоволствието със съдовете за готвене от лоялната програма на BILLA Chop&Grill. И грил тиганът, и барбекю тавата за печене са с незалепващо нетоксично покритие Thermolon.

2. Разпалването

Никога не разпалвайте барбекюто си със списание, вестник или алкохол. Това е много опасно и може да доведе до сериозни инциденти.

За да имате хубаво барбекю на въглища, е много важно да запалите огъня около 45 минути предварително. Така ще получите въглени без пламъци. Пламъците изгарят храната отвън, но отвътре тя остава сурова. За да разберете кога вашето месо е готово, набодете го с вилица или леко го разрежете. Комплектът вилица за месо и нож от лоялната програма Chop&Grill на BILLA изглежда идеален за това.

Може да сте сигурни, че температурата е подходяща за слагане на храната, и когато върху въглищата се е образувал тънък слой пепел.

Храната, приготвена с барбекюто на газ, става хубава, когато то има няколко горелки, а също и термометър, който да провери температурата.

3 Ароматът на огъня

Може да придадете аромат на огъня още в началото, хвърляйки в него клонки мащерка, маслина, розмарин или лавандула. За да не се залепи за решетката, опитайте да сложите на нея абсорбираща хартия, напоена с олио или зехтин. Или пък намажете всяка част от скарата. Може и да поръсите предварително месото с черен пипер като използвате мелничка. Опитайте с дървената мелница Chop&Grill от BILLA, тя ще ви даде възможност да поръсите обилно и да настроите големината на смлените зърна, както ги предпочитате.

4. Разстоянието до жарта

Бутчета на скара

Когато вече сте готови с другото приготовление и сте се снабдили с най-важното за барбекюто, може да преминете към същинското готвене. Тук също разчитайте на Chop&Grill от BILLA. С комплекта от два ножа за месо може да обработите бързо и лесно всякакви видове мръвки.

За да приготвите котлети, скариди и шишчета - разстоянието от въглищата трябва да е 10 см. За да станат готови, пък ще са им нужни не повече от 25 минути.

За по-големите парчета отдалечете скарата по-далече от огъня. Тях може да нарежете идеално с ножа за месо, дълъг 16 сантиметра, който може да закупите от BILLA само за 14, 99 лв. срещу 5 точки.

5. Време на готвене

Много е важно продуктите да се приготвят точно толкова време, колкото е необходимо. С щипките за скара от лоялната програма на BILLA - Chop&Grill може да обръщате лесно храната, така че да се изпече равномерно. Те са подходящи и да махнете бързо и удобно месото от огъня, когато вече е готово.

Трябва да знаете, че свинско и пиле се пекат около 25 мин., агнешко или телешко - 10 минути. И един полезен трик - потопете пилешките бутчета в бульон преди да ги изпечете бързо на грила (около 5 мин.)

За месо алденте - солете винаги след печене, за да не изгуби сочност и да не изсъхне по време на приготвянето.

6. Колбаси на барбекю

Наденички на Барбекю

Не бодете непрекъснато колбасите, защото те губят целия си сос и стават сухи.

А за да сте сигурни, че няма да изгорят, печете ги върху малко въглища или в края на скарата, далеч от огъня.

Това се отнася и за зеленчуците, които преди да изпечете, може да нарежете на едро със специалния нож от грил програмата на BILLA на цена от 9.99 лв. само срещу 5 точки.

Риба на Барбекю

7. Барбекюто и рибата

Малките риби са много крехки. За да ги отлепите без проблем от скарата, поставете ги диагонално на линиите.

Много практично е, за да избегнете изгарянето, да сложите на скарата няколко кръгчета лимон преди да поставите рибата. Или още по-добре - изтрийте ги с лук. И никога не махайте всички люспи на рибата, защото те предпазват месото от силата на огъня. И на филетата винаги оставете кожа.

8. В случай на пламъци

Ако огънят изведнъж се разпали и се появят неочаквани пламъци, поръсете ги с шепа едра сол или с няколко капки вода. За да ги избегнете, може да опитате да готвите риби и меса, които не са прекалено мазни. Можете и да предпазите въглищата от мазнината като ги покриете със слой пепел.

9. След огъня

След като махнете месото от грила, оставете го да почива за няколко минути. Така сокът ще се запази и месото няма да изсъхне.

За почистване на грила пък използвайте лист алуминий като четка за грил. Смачкайте един, докато добие формата на портокал, хванете го в клещи или го забодете с някой от приборите от серията Chop&Grill от BILLA и почистете.

10. Овкусяване

Сосът за барбекю е насреща. С него може да овкусите готовото вече месце, а може да намажете скарата и докато все още го приготвяте. Има класически сосове за барбекю с кетчуп, с домати, подходящ за ребърца, с горчица, идеален за свинско. Но ако сте се уморили от вкуса им, може да добавете малко бърбън, ром, бира или вино в него. Ще останете очаровани.

Сос за барбекю

Очаровани ще са и всички на вашето грил парти, а приборите и съдовете Chop&Grill от BILLA само ще подчертаят блестящата ви форма! Различните видове ножове, сред които и нож за хляб, специалните съдове и комплектите прибори са на белгийската компания GreenPan. Тя е първата, която въвежда на пазара „здравословните“ керамични незалепващи съдове за готвене. Повече за тях и за програмата Chop&Grill научете в брошурата и на сайта на BILLA.

И нека сезонът на барбекюто започне сега! Стартирайте го с качество на половин цена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest