gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят домашни хрупкави картофи

Как се правят домашни хрупкави картофи

Мария СимоваМария Симова
Автор
50327k
Как се правят домашни хрупкави картофи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Почти всички обичаме пържени картофи, особено френски пържени – фри - хрупкави отвън и меки вътре, пресни, горещи и с кетчуп.

Има няколко основни начина за нарязване на картофите за пържене. Но основният принцип е да се придаде на резените еднаква форма и ако е възможно, еднакви размери.

Правилното рязане

Дължината не е толкова важна, за сметка на напречното сечение – тук всички филийки трябва да се изпържат еднакво, защото малките ще прегорят а по-големите ще останат наполовина изпържени.

Рязане на картофи

Най-лесният начин за постигане на еднаквост е да се нарежат на резени, с формата на парче портокал. За да е по-ясно – внимателно измитите картофи се режат на две еднакви полумесеци. Поставят се половинките на дъска за рязане и с добре наточен нож се режат на 3 или 6 резена, в зависимост от големината на картофите. Представете си портокал вместо картоф и всичко ще ви стене ясно.

Тайната на хрупкавите пържени картофки

Следва да получите правилния баланс на картофите, нишесте и вода. По правило имат повече нишесте отколкото е необходимо, и по-малко вода. Ето защо нарязаните вече картофи трябва да се накиснат в ледено студена вода, да се покрият и остават поне час и половина да престоят. Добре е периодично да сменяте водата, за да отмивате излязлото на повърхността нишесте. След което изплаквате картофите, прецеждате през гевгир и ги изсипете върху чиста и суха кърпа да изсъхнат напълно. Да пържите мокри картофи, е просто опасно.

Следващата задача е да направите картофите хрупкави отвън и меки отвътре. За да станат хрупкави, се изисква висока температура, а за меката сърцевина – дълго и равномерно нагряване. Невъзможно е да се съчетаят тези два фактори - или картофите ще останат бледи, но меки, или златисто кафяви - но сурови, даже и изгорели. Затова трябва да разрешим тези проблеми поотделно.

Мека сърцевина

Пържени картофи

Нека започнем със задачата - мека сърцевина. Вземете широка и ниска тенджера, изсипете рафинирано растително олио със слой поне 5 см и нагрейте до най-ниска температура 135 градуса. Олиото може да бъде слънчогледово, царевично, маслиново, от семена на горчица, рапица и памук. Олиото от гроздови семена има най-висока точка на нагрявяне.

Хрупкава коричка

Стигнахме до втория етап, при която да получим желаната хрупкава коричка. Същото олио се нагрява до 175-180 градуса - при тази температура картофите ще поруменеят отвън и продължат да се допичат отвътре. Вече пърженето става по-бързо. След като поруменеят и сте доволни от цвета на картофите, извадете ги от олиото. Не дръжте картофите в олиото- не забравяйте, че престоявайки в олиото, пърженето продължава за известно време.

Когато картофите са готови по наш вкус, се поставят върху кухненска хартия, така че излишното олио да се абсорбира. Едва тогава могат да се посолят, преди това е невъзможно – от солта картофите пускат вода и олиото ви ще започне да стреля и експлодира като терорист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest