gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какви витамини се пият при анемия

Какви витамини се пият при анемия

Какви витамини се пият при анемия
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
Виж ››

Анемия наричаме болестно състояние, което се характеризира с понижаване на броя на еритроцитите или по-ниски нива на хемоглобина. Понякога двете състояния вървят ръка за ръка при анемия.

Съществуват различни видове на това заболяване в зависимост от причините, които го пораждат. Рискови се считат полът - при жените е по-често, бременността, напредването на възрастта, наличието на други заболявания, най-вече автоимунни, бъбречни, язвени, хроничният стрес и неправилното хранене.

Проявите на болестта са многобройни и причиняват не само дискомфортни състояния, но и пречат на нормалното ежедневие. Затова необходимостта от приемането на хранителни добавки е неотменна.

Хранителните добавки, основно витамините, са ефикасно средство за избягване на рискове от неочаквани усложнения или неприятни ситуации. Необходима е консултация със специалист, за да се определи видът анемия и да се назначат необходимите витамини, които да се приемат като добавка, и да се подготви подходяща диета с храни, съдържащи нужните вещества. Най-често липсата е на желязо, витамин В12 и витамин В9.

Липса на желязо - желязодефицитна анемия

Ниските нива на желязо са основна причина за поява на желязодефицитна анемия. Установено е, че нужната дневна доза при мъжете е 8 милиграма и 18 при жените. Над 50-годишна възраст мъжете се нуждаят от 18 милиграма дневно, а жените от 8 милиграма. Приемът на желязо като добавка трябва да се извърши след приемането на другите добавки като калция, фибрите, цинка, защото те намаляват усвояването му.

Витамин В12

Витамин B12 е полезен при анемия
Снимка: 1

Този водно разтворим витамин ускорява образуването на червените кръвни клетки. Съдържа се основно в храните от животински произход. Малко над 2 микрограма е нужното дневно количество, но при други заболявания нуждата нараства.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Тази киселина има ключова роля за плода по време на бременност и затова непременно си взима и като добавка. За бременните са нужни 600 микрограма, а за останалите възрастни около 400. Може да се набавят от храните.

Витамин С

Какви витамини се пият при анемия
Снимка: 1

Този разтворим витамин помага на тялото на усвои желязото. Може да се набави чрез храната, но се използва често и като добавка. Витаминът не причинява предозиране, защото излишните количества се изхвърлят с урината. При някои заболявания обаче е опасен и количествата се съгласуват с лекар.

Минералите

Магнезият, цинкът, медта и други подпомагат производството на кръвните клетки. Приемът обаче е само като профилактика и затова трябва да бъде в ниски дози. Може да бъдат заместени от храни, богати на тези минерали.

Пробиотиците

Какви витамини се пият при анемия

Тъй като при болестни състояния като анемията съществуват проблеми в храносмилателната система, това се отразява в по-трудното усвояване на полезните вещества от хранителните продукти.

Чудесна профилактика се явяват пробиотиците, които подпомагат пълноценното действие на приетите витамини и минерали. Предотвратява се и риска от допълнителни усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest