Супа топчета - любимо ястие на малки и големи! Кой не обича супа топчета? С удоволствие я хапват както децата в детските градини, така и възрастните.
Любима традиционна супа топчета, която присъства в менюто на всяко домакинство.
Има много и различни рецепти за супа топчета, но за да блеснете с кулинарни умения при приготвянето ѝ, трябва да спазвате някои малки правила. Ето кои са тайните за вкусна супа топчета:
1. Каймата трябва да бъде смес от телешко и свинско месо;
2. Към каймата (около 250 г) трябва да се добавят шепа ориз, много ситно нарязан лук, сол, черен пипер, кимион, чубрица;
3. Топчетата за супа оформете по ваша преценка, но според мен не трябва да бъдат съвсем малки, за да не се налага да ги търсите в супата. Нелоша идея е да са с големината на 20 стотинки;
4. Колкото повече зеленчуци, толкова по-вкусна супа. Може да сложите лук, морков, картоф, зелена и червена чушка;
5. Някои предпочитат в супата топчета да сложат фиде, но за класиците оризът е задължителна съставка. Добавете го 20 минути преди да свалите супата от котлона.
6. След сваряване на супата направете варена застройка. Придава плътност и приятен вкус.
7. На финала по желание запържете един морков и добавете запръжката към супата. Получава се прекрасен оранжев цвят.
Ето я и идеалната рецепта за вкусна супа топчета:
Необходими продукти: кайма - 250 г смес, ориз - 1/2 кафена чашка, лук - 1 бр., моркови - 2 бр., червена чушка - 1 бр., зелена чушка - 1 бр. белтък - 1 бр., зеленчуков бульон - 2-3 кубчета, олио, сол, черен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз, брашно - за овалване на топчетата
За застройката: кисело мляко - 1/2 кофичка, брашно - 2 с.л., жълтък - 2 бр.
Начин на приготвяне: Омесете каймата с една шепа ориз, подправките и един белтък и се оставя да престои в хладилника за около час. Целта е да поеме аромата на подправките. В случай че не е овкусена, трябва да добавите и сол.
Водата се слага на котлона да заври и към нея се добавят олио, нарязаният на ситно лук и един настърган морков. Оставят се да врят 10-15 минути и след това се прибавят нарязаните на кубчета чушки, картофи и оформените и оваляни в брашно топчета.
Може да сложите 2-3 кубчета зеленчуков бульон или да го замените със сол. Подправките са задължителни - чубрица, черен и червен пипер. Оризът се сварява за не повече от 20 минути, така че може да го сложите малко след като пуснете топчетата.
След сваряване на продуктите може да сгъстите супата с варена застройка. Киселото мляко, жълтъците и брашното се разбъркват до получаване на хомогенна смес и се слагат на котлона на слаб огън. Бърка се постоянно. Когато застройката започне да образува мехурчета, към нея се наливат постепенно 2-3 черпака от супата и получената смес се връща обратно в тенджерата.
За финал може да запържите един настърган морков и да го добавите към супата, като това ще ѝ предаде интересен леко оранжев цвят. Поръсвате с много магданоз и вече имате прекрасна, вкусна и питателна супа топчета.
Вижте също кои подправки са подходящи за супа топчета или опитайте нашата класическа супа топчета за ценители.
Коментари