Най-добрите източници на рутин
Najbolji izvori rutina
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на рутин

Най-добрите източници на рутин

Най-добрите източници на рутин
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Придържането към диета, богата на хранителни вещества, играе жизненоважна роля за здравето.

Обърнете внимание на храните, които консумирате ежедневно, и се уверете, че приемате рутин в достатъчни количества.

Рутинът е флавоноид и антиоксидант, който може да предпази тялото от възпаления, проблеми с кръвообращението и увреждане на клетките, причинени от свободните радикали.

Съществуват различни храни с рутин, които можете да добавите към режима си, за да увеличите приема на това важно хранително вещество. Вижте кои са 5-те най-добри източници на рутин.

1. Елда

Чаят от елда е най-добрият източник на рутин

Елдата може би е най-известният хранителен източник на рутин. Съдържанието на рутин в продукти, които съдържат семена от елда, варира от 0.48 мг/100 г до 4.97 мг/100 г, в зависимост от начина на приготвяне. Съдържанието на рутин в чая от елда е още по-високо - цели 396 мг/100 г.

Все пак бъдете внимателни, тъй като приемът на рутин в големи количества може да доведе до поява на нежелани реакции, дължащи се на относително високите количества фагопирин в него. Фагопиринът е естествен химикал, който прави кожата по-чувствителна към слънчева светлина.

2. Чай от бъз

Белите цветчета на бъза могат да се изсушат и след това да се използват за приготвянето на богатата на рутин чаена напитка. Съдържанието на рутин в чая от бъз е около 10.9 г/кг сухи цветчета.

Яжте ябълки с кората за повече рутин

3. Ябълки

Ябълките също намират място в списъка с най-добрите хранителни източници на рутин. Те имат високо съдържание на флавоноиди като кверцетин и рутин. Препоръчително е да не белите ябълките, преди да ги изядете, за да извлечете максимална полза, понеже повечето от флавоноидите се намират именно в кората на ябълката.

4. Чай от неферментирал ройбос

Неферментиралият чай от ройбос съдържа големи количества флавоноиди, включително рутин - около 1.69 мг/г. Тези флавоноиди до голяма степен са отговорни за силните антиоксидантни свойства, които чаят от ройбос предлага.

5. Смокини

Смокините съдържат много рутин

Смокините са една от най-добрите храни за справяне с нередовния стомах, но ползите им за здравето не се ограничават дотук. Смокините съдържат значителни количества рутин. Всъщност, съдържанието на рутин в смокините може да се сравни с това в ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest