gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храните, които предпазват черния дроб

Храните, които предпазват черния дроб

Храни за черния дроб
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Много е важно да поддържате черния си дроб в добро здравословно състояние, тъй като той е мощен орган, отговарящ за множество функции в човешкото тяло.

Храната играе много важна роля за неговото здраве. Представяме ви 6-те най-полезните храни за черния дроб.

Артишок

Консумацията на артишок може да ви помогне за предпазване на черния дроб от увреждане. Артишокът е богат на цинарин, хлорогенна киселина и други съединения, които предпазват от оксидативен стрес и намаляват риска от увреждане на черния дроб. Освен това, този зеленчук има високо съдържание на инулин, който стимулира имунната функция.

Боб

Бобът е полезна храна за черния дроб

Бобът е богат на здравословни фибри, за които е известно, че поддържат здравословна чревна микрофлора. Използвайте боба като източник на растителни протеини и фибри, за да останете сити за по-дълго време и да подпомогнете пречистването на черния дроб.

Броколи

Подобно на другите кръстоцветни зеленчуци, броколите са богати на сулфорафан и други съединения, които засилват детоксикацията и предпазват черния дроб от увреждане. Честата консумация на броколи може да подобри нивата на чернодробните ензими и да намали оксидативния стрес.

Грейпфрут

Боровинки за черния дроб

Грейпфрутът има високо съдържание на нарингин. Този антиоксидант има функцията да защитава черния дроб чрез намаляване на възпалението и предотвратяване на оксидативно увреждане. Нарингинът съдейства на черния дроб да метаболизира алкохола и да предотврати някои от вредните му въздействия.

Боровинки

Боровинките са богати на антоцианини, антиоксиданти, които намаляват възпалението и предпазват черния дроб от оксидативен стрес. Включването на боровинките към диетата предпазва от увреждане на черния дроб и намалява риска от фиброза.

Кафе

Вярвате или не, сутрешната чаша кафе има защитни ефекти за черния дроб и макар да не е храна, тази енергизираща напитка определено е нещо, което хората обичат да пият ежедневно. Кафето има способност да предотвратява мастните натрупвания в черния дроб. Също така намалява възпалението и повишава нивата на глутатион, антиоксидант, който организмът произвежда по естествен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest